Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyei Könyvtár régi állománya II.

Paraméterek

Sorozat A Kárpát-medence magyar könyvtárainak régi könyvei
Szerző Emődi András
Cím A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyei Könyvtár régi állománya II.
Alcím XVII. századi nyomtatványok
Kiadó Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás éve 2008
Terjedelem 448 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 200 552 2
Eredeti ár:
2.000 Ft
1.900 Ft
Online kedvezmény: 5%

Jelen katalógusunk, mely a több mint 1.000 tételnyi 17. századi nyomtatványt mutatja be, gyakorlatilag hiánytalanul tartalmazza az összes vidéki plébánia 1601-1701 közötti nyomtatványait.

Leírás

2005-ben jelentettük meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyei Könyvtár régi könyvállományát bemutató katalógussorozatunk első kötetét, mely az 1601 előtti külföldi nyomtatványokat és a Régi Magyar Könyvtár (RMK) körébe tartozó köteteket vette lajstromba. Előszavában jeleztük, hogy az egyházmegye területén lévő összes plébániai könyvtárból, továbbá a kapucinus rend nagyváradi kolostorának könyvgyűjteményéből (mint egyedüli fennmaradt rendi gyűjteményből) kiemeltük e köteteket és a gyűjtőkönyvtári feladatot is ellátó Egyházmegyei Könyvtárban helyeztük el azokat a törzsanyagot képező káptalani és püspökségi könyvállományok mellé, különgyűjteményekként.
Jelen katalógusunk, mely a több mint 1.000 tételnyi 17. századi nyomtatványt mutatja be, nem tartalmazza a kapucinus kolostor mintegy 300 kötetre tehető és e kategóriába sorolható nyomtatványait, ugyanis nem rendeződött megnyugtatóan a gyűjtemény sorsa, végleges elhelyezése, 17. századi nyomtatványait nem emeltük ki és nem is dolgoztuk fel. Ugyanakkor gyakorlatilag hiánytalanul tartalmazza az összes vidéki plébánia 1601-1701 közötti nyomtatványait, melyeket néhány kivételtől eltekintve az Egyházmegyei Könyvtárban helyeztünk el, és közel 200 címmel gyarapították jegyzékünket. Az egyes könyvállományokról vázlatosan már szóltunk az első kötet előszavában, jelen katalógusunk possessorairól a mutató ad áttekintést.
 
Szerkesztette: Emődi András
Lektor: Szelestei N. László 

Tartalom

Előszó
Bibliográfia
Általános rövidítések
Katalógus
Nyomdahelyek, nyomdatulajdonosok, nyomdászok és kiadók mutatója
Possessormutató
Az Egyházmegyei Könyvtár törzsállományán (püspöki, szemináriumi és káptalani) kívüli tételek eredetének mutatója