A növényi hatóanyagok különleges világa
Paraméterek
Szerző | Vetter János |
Cím | A növényi hatóanyagok különleges világa |
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 344 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 286 748 9 |
A biológus szerző több évtizedes nemzetközi oktatási-kutatási tapasztalatai alapján nyújt bepillantást a növényi hatóanyagok különleges világába. Ez a sok ábrát, táblázatot és 86 színes képet tartalmazó könyv nem hiányozhat a természettudományok szakemberei vagy leendő szakemberei, egyetemi hallgatók, tanárok, orvosok, állatorvosok, agrármérnökök és gyógyszerészek polcairól. |
|
|
Leírás
A növényi hatóanyagok hiánypótló, gazdag tárházát tartja kezében az Olvasó. A könyv részletesen kitér a hatóanyagok keletkezésére, kémiai hátterükre, funkcióikra, a különböző élőlényekre gyakorolt hatásaikra, egyben a szereplő növények botanikai jellegzetességeire is.
A növények több százezernyi hatóanyagának egyes képviselőivel naponta találkozhatunk, de a jövő orvostudománya sem képzelhető el egyre mélyebb megismerésük nélkül. A XXI. században a biológusok, orvosok, állatorvosok, kémikusok, biokémikusok, agrárszakemberek, botanikusok és zoológusok folyamatosan kutatják, hogyan lehet egészségünk megőrzése érdekében jobban hasznosítani a növényi hatóanyagokat. Hatásuk igen széles körű, hiszen a skála egyik végpontján klasszikus gyógynövényeink, a másik végponton az akár halálos mérgezéseket okozó növényi hatóanyagok és hordozó növényeik találhatók.
A biológus szerző több évtizedes nemzetközi oktatási-kutatási tapasztalatai alapján nyújt bepillantást a növényi hatóanyagok különleges világába. Ez a sok ábrát, táblázatot és 86 színes képet tartalmazó könyv nem hiányozhat a természettudományok szakemberei vagy leendő szakemberei, egyetemi hallgatók, tanárok, orvosok, állatorvosok, agrármérnökök és gyógyszerészek polcairól, emellett érthető és hasznos olvasmány a növények és hatóanyagaik lenyűgöző sokfélesége iránt érdeklődő természetkedvelőknek is.
Mezőgazda Kiadó, 2019.
Írta: Dr. Vetter János
Kapcsolódó kiadványok:
Tartalom
1. BEVEZETÉS
1.1. Történeti háttér
1.2. Növényi hatóanyagok
1.3. Elsődleges és másodlagos növényi anyagcsere
1.3. 1. A másodlagos növényi anyagok tulajdonságai
1.3.2. Az elsődleges és a másodlagos növényi anyagcsereutak és folyamatainak összevetése
1.3.3. Az elsődleges és a másodlagos anyagcsere kapcsolata
1.4. A másodlagos anyagok és a környezeti tényezők
1.5. A másodlagos anyagok száma és csoportosításuk
1.5.1. Számuk
1.5.2. Csoportosításuk
1.6. A másodlagos anyagok kiválasztódása, raktározása
1.6.1. Felhalmozódás a sejten belüli (intracelluláris) kompartmentekben (fogalomtár)
1.6.2. Szövetspecifikus felhalmozódások
1.7. A másodlagos anyagok vizsgálata, kutatásuk módszerei
1.7.1. A vegyületek izolálása
1.7.2. A kémiai szerkezet megállapítása
2. SZACHARIDOK
2.1. Anyagosztály: Primer szacharidok
2.2. Anyagosztály: Monoszacharidok
2.2.1. Anyagrend: Monoszacharid cukrok
2.2.2. Anyagrend: Cukoralkoholok
2.2.3. Anyagrend: Ciklusos cukoralkoholok (ciklitek)
2.3. Anyagosztály: Intermedier cukorszármazékok
2.3.1. Anyagrend: Cukornukleotidok
2.3.2. Anyagrend: Karbonilsavak (uronsavak, ketosavak)
2.3.3. Anyagrend: Aminocukrok
2.4. Anyagosztály: Glikozidok
2.4.1. Anyagrend: Heterozidok, az aglikon nem-cukor karakterű anyag
2.4.1.1. Anyagcsalád: Alkohol-glikozidok
2.4.1.2. Anyagcsalád: Fenolglikozidok
2.4.1.3. Anyagcsalád: Ciánglikozidok
2.4.1.4. Anyagcsalád: Tioglikozidok (Mustárolaj-glikozidok – Glukozinolátok)
3. FENOLOIDOK
3.1. Anyagosztály: Primer fenoloidok (prefenoloidok)
3.2. Anyagosztály: Aromás intermedierek
3.2.1. Anyagrend: Aromás ketosavak
3.2.2. Anyagrend: Aromás aminosavak
3.3. Anyagosztály: Cinnamoidok
3.3.1. Anyagrend: Fahéjsav származékok
3.3.2. Anyagrend: Kumarinok – Furanokumarinok
3.3.3. Anyagrend: Lignoidok
3.3.3.1. Anyagcsalád: Ligninek
3.3.3.2. Anyagcsalád: Lignánok
3.4. Anyagosztály: Poliketid cinnamoidok
3.4.1. Anyagrend: Flavonoidok
3.4.1.1. Anyagcsalád: Flavonok
3.4.1.2. Anyagcsalád: Izoflavonoidok
3.5. Anyagosztály: Degradativ átalakulási termékek
3.5.1. Anyagrend: Aromás béta-ketosavak
3.5.2. Anyagrend: Benzoidok
3.5.2.1. Anyagcsalád: Fenol karbonsavak
3.5.3. Anyagrend: Egyszerű fenolok
3.5.4. Anyagrend: Norcinnamoidok
3.6. Anyagosztály: Fenoloid-kinonok
3.6.1. Anyagrend: Para-hidroxi-benzolsav származékok
3.6.2. Anyagrend: Prefenoloidokból képződő kinonok
4. POLIKETIDEK
4.1. Altörzs: Univerzális zsírsavak és származékaik
4.1.1. Anyagosztály: Univerzális zsírsavak
4.1.2. Anyagosztály: Speciális zsírsavak
4.1.3. Anyagosztály: Zsírsavszármazékok
4.1.4. Anyagosztály: Gliceridek
4.1.4.1. Anyagrend: Mono- és diglicerid intermedierek
4.1.4.2. Anyagrend: Triacilgliceridek (trigliceridek)
4.1.4.3. Anyagrend: Glicerofoszfolipidek
4.1.5. Anyagosztály: Sztingolipidek
4.1.6. Anyagosztály: Neutrális lipid-polimerek
4.2. Altörzs: Speciális poliketidek
4.2.1. Anyagosztály: Acetogén poliketidek
5. TERPENOIDOK
5.1. Anyagosztály: Intermedierek és hemiterpenoidok
5.2. Anyagosztály: Monoterpenoidok
5.2.1. Anyagrend: Szabályos monoterpenoidok
5.2.2. Anyagrend: Ciklopentanoid monoterpenoidok
5.2.3. Anyagrend: Szabálytalan monoterpenoidok
5.3. Anyagosztály: Szeszkviterpenoidok
5.4. Anyagosztály: Diterpenoidok
5.5. Anyagosztály: Triterpenoidok
5.5.1. Anyagrend: Primer és intermedier triterpenoidok
5.5.2. Anyagrend: Triterpének
5.5.3. Anyagrend: Szterolok
5.5.4. Anyagrend: Szteroidszaponinok
5.5.5. Anyagrend: Szteroid eredetű N-vegyületek (szteroidalkaloidok)
5.5.6. Anyagrend: Oxidált szteroidszármazékok
5.5.7. Anyagrend: Pregnánszármazékok
5.6. Anyagosztály: Tetraterpenoidok
5.6.1. Anyagrend: Karotinok
5.6.2. Anyagrend: Xantofillok
5.7. Anyagosztály: Politerpenoidok
6. AZOTOIDOK
6.1. Anyagosztály: Univerzális azotoidok
6.1.1. Anyagrend: Univerzális aminosavak
6.1.2. Anyagrend: Univerzális aminosav-származékok
6.1.3.Anyagrend: Fehérjék
6.1.4. Anyagrend: Univerzális purin- és pirimidin-nukleotidok
6.1.5. Anyagrend: Purinok és pirimidinek univerzális származékai
6.1.6. Anyagrend: Nukleinsavak
6.2. Anyagosztály: Egyszerű, speciális azotoidok
6.2.1. Anyagrend: Speciális aminosavak
6.2.2. Anyagrend: Aminok
6.2.3. Anyagrend: Amidok
6.2.4. Anyagrend: Speciális peptidek
6.2.5. Anyagrend: Speciális purinszármazékok (Purin alkaloidok)
6.3. Anyagosztály: Alkaloidok
6.3.1. Anyagrend: Ornitinből képződő alkaloidok
6.3.1.1. Anyagcsalád: Tropánvázas alkaloidok
6.3.1.2. Anyagcsalád: Pirrolizidin alkaloidok
6.3.1.3. Anyagcsalád: Piridin alkaloidok (dohány alkaloidok)
6.3.2. Anyagrend: Lizinből képződő alkaloidok
6.3.2.1. Anyagcsalád: Kinolizidin vázas alkaloidok
6.3.3. Anyagrend: Tirozin eredetű alkaloidok
6.3.3.1. Anyagcsalád: Egyszerű izokinolin alkaloidok
6.3.3.2. Anyagcsalád: Fenil-izokinolinok
6.3.3.3. Anyagcsalád: Benzil-izokinolin (más néven benzil-tetrahidroizokinolin) alkaloidok
6.3.3.4. Anyagcsalád: Fenil-etil-izokinolin alkaloidok
6.3.3.5. Anyagcsalád: Monoterpenoid izokinolinvázas alkaloidok (Ipecacuanha alkaloidok)
6.3.3.6. Anyagcsalád: Betalainok
6.3.4. Anyagrend: Triptofán eredetű alkaloidok
6.3.4.1. Anyagcsalád: béta-karbolinok
6.3.4.2. Anyagcsalád: Hemiterpén – triptamin alkaloidok
6.3.4.3. Anyagcsalád: Monoterpén-triptamin alkaloidok
6.3.5. Anyagrend: Antranilsav eredetű alkaloidok
6.3.6. Anyagrend: Nikotinsav eredetű alkaloidok
7. FELHASZNÁLT ÉS JAVASOLT SZAKIRODALOM
8. FOGALOMTÁR
9. AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG INTEGRÁLT HATÓSÁGI FELÜGYELETE (Dr. Kasza Gyula, Szakos Dávid)
10. A KÖNYVBEN EMLÍTETT NÖVENY-, GOMBA- ÉS BAKTÉRIUM FAJOK NÉVMUTATÓJA