Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A növényi hatóanyagok különleges világa

Paraméterek

Szerző Vetter János
Cím A növényi hatóanyagok különleges világa
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 344 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 748 9
Ár:
6.500 Ft
6.175 Ft
Kedvezmény: 5%

A biológus szerző több évtizedes nemzetközi oktatási-kutatási tapasztalatai alapján nyújt bepillantást a növényi hatóanyagok különleges világába. Ez a sok ábrát, táblázatot és 86 színes képet tartalmazó könyv nem hiányozhat a természettudományok szakemberei vagy leendő szakemberei, egyetemi hallgatók, tanárok, orvosok, állatorvosok, agrármérnökök és gyógyszerészek polcairól.

Leírás

A növényi hatóanyagok hiánypótló, gazdag tárházát tartja kezében az Olvasó. A könyv részletesen kitér a hatóanyagok keletkezésére, kémiai hátterükre, funkcióikra, a különböző élőlényekre gyakorolt hatásaikra, egyben a szereplő növények botanikai jellegzetességeire is.
A növények több százezernyi hatóanyagának egyes képviselőivel naponta találkozhatunk, de a jövő orvostudománya sem képzelhető el egyre mélyebb megismerésük nélkül. A XXI. században a biológusok, orvosok, állatorvosok, kémikusok, biokémikusok, agrárszakemberek, botanikusok és zoológusok folyamatosan kutatják, hogyan lehet egészségünk megőrzése érdekében jobban hasznosítani a növényi hatóanyagokat. Hatásuk igen széles körű, hiszen a skála egyik végpontján klasszikus gyógynövényeink, a másik végponton az akár halálos mérgezéseket okozó növényi hatóanyagok és hordozó növényeik találhatók.
A biológus szerző több évtizedes nemzetközi oktatási-kutatási tapasztalatai alapján nyújt bepillantást a növényi hatóanyagok különleges világába. Ez a sok ábrát, táblázatot és 86 színes képet tartalmazó könyv nem hiányozhat a természettudományok szakemberei vagy leendő szakemberei, egyetemi hallgatók, tanárok, orvosok, állatorvosok, agrármérnökök és gyógyszerészek polcairól, emellett érthető és hasznos olvasmány a növények és hatóanyagaik lenyűgöző sokfélesége iránt érdeklődő természetkedvelőknek is. 

Írta: Dr. Vetter János

Tartalom

1. BEVEZETÉS

1.1. Történeti háttér

1.2. Növényi hatóanyagok

1.3. Elsődleges és másodlagos növényi anyagcsere

1.3. 1. A másodlagos növényi anyagok tulajdonságai

1.3.2. Az elsődleges és a másodlagos növényi anyagcsereutak és folyamatainak összevetése

1.3.3. Az elsődleges és a másodlagos anyagcsere kapcsolata

1.4. A másodlagos anyagok és a környezeti tényezők

1.5. A másodlagos anyagok száma és csoportosításuk

1.5.1. Számuk

1.5.2. Csoportosításuk

1.6. A másodlagos anyagok kiválasztódása, raktározása

1.6.1. Felhalmozódás a sejten belüli (intracelluláris) kompartmentekben (fogalomtár)

1.6.2. Szövetspecifikus felhalmozódások

1.7. A másodlagos anyagok vizsgálata, kutatásuk módszerei

1.7.1. A vegyületek izolálása

1.7.2. A kémiai szerkezet megállapítása

2. SZACHARIDOK

2.1. Anyagosztály: Primer szacharidok

2.2. Anyagosztály: Monoszacharidok

2.2.1. Anyagrend: Monoszacharid cukrok

2.2.2. Anyagrend: Cukoralkoholok

2.2.3. Anyagrend: Ciklusos cukoralkoholok (ciklitek)

2.3. Anyagosztály: Intermedier cukorszármazékok

2.3.1. Anyagrend: Cukornukleotidok

2.3.2. Anyagrend: Karbonilsavak (uronsavak, ketosavak)

2.3.3. Anyagrend: Aminocukrok

2.4. Anyagosztály: Glikozidok

2.4.1. Anyagrend: Heterozidok, az aglikon nem-cukor karakterű anyag

2.4.1.1. Anyagcsalád: Alkohol-glikozidok

2.4.1.2. Anyagcsalád: Fenolglikozidok

2.4.1.3. Anyagcsalád: Ciánglikozidok

2.4.1.4. Anyagcsalád: Tioglikozidok (Mustárolaj-glikozidok – Glukozinolátok)

3. FENOLOIDOK

3.1. Anyagosztály: Primer fenoloidok (prefenoloidok)

3.2. Anyagosztály: Aromás intermedierek

3.2.1. Anyagrend: Aromás ketosavak

3.2.2. Anyagrend: Aromás aminosavak

3.3. Anyagosztály: Cinnamoidok

3.3.1. Anyagrend: Fahéjsav származékok

3.3.2. Anyagrend: Kumarinok – Furanokumarinok

3.3.3. Anyagrend: Lignoidok

3.3.3.1. Anyagcsalád: Ligninek

3.3.3.2. Anyagcsalád: Lignánok

3.4. Anyagosztály: Poliketid cinnamoidok

3.4.1. Anyagrend: Flavonoidok

3.4.1.1. Anyagcsalád: Flavonok

3.4.1.2. Anyagcsalád: Izoflavonoidok

3.5. Anyagosztály: Degradativ átalakulási termékek

3.5.1. Anyagrend: Aromás béta-ketosavak

3.5.2. Anyagrend: Benzoidok

3.5.2.1. Anyagcsalád: Fenol karbonsavak

3.5.3. Anyagrend: Egyszerű fenolok

3.5.4. Anyagrend: Norcinnamoidok

3.6. Anyagosztály: Fenoloid-kinonok

3.6.1. Anyagrend: Para-hidroxi-benzolsav származékok

3.6.2. Anyagrend: Prefenoloidokból képződő kinonok

4. POLIKETIDEK

4.1. Altörzs: Univerzális zsírsavak és származékaik

4.1.1. Anyagosztály: Univerzális zsírsavak

4.1.2. Anyagosztály: Speciális zsírsavak

4.1.3. Anyagosztály: Zsírsavszármazékok

4.1.4. Anyagosztály: Gliceridek

4.1.4.1. Anyagrend: Mono- és diglicerid intermedierek

4.1.4.2. Anyagrend: Triacilgliceridek (trigliceridek)

4.1.4.3. Anyagrend: Glicerofoszfolipidek

4.1.5. Anyagosztály: Sztingolipidek

4.1.6. Anyagosztály: Neutrális lipid-polimerek

4.2. Altörzs: Speciális poliketidek

4.2.1. Anyagosztály: Acetogén poliketidek

5. TERPENOIDOK

5.1. Anyagosztály: Intermedierek és hemiterpenoidok

5.2. Anyagosztály: Monoterpenoidok

5.2.1. Anyagrend: Szabályos monoterpenoidok

5.2.2. Anyagrend: Ciklopentanoid monoterpenoidok

5.2.3. Anyagrend: Szabálytalan monoterpenoidok

5.3. Anyagosztály: Szeszkviterpenoidok

5.4. Anyagosztály: Diterpenoidok

5.5. Anyagosztály: Triterpenoidok

5.5.1. Anyagrend: Primer és intermedier triterpenoidok

5.5.2. Anyagrend: Triterpének

5.5.3. Anyagrend: Szterolok

5.5.4. Anyagrend: Szteroidszaponinok

5.5.5. Anyagrend: Szteroid eredetű N-vegyületek (szteroidalkaloidok)

5.5.6. Anyagrend: Oxidált szteroidszármazékok

5.5.7. Anyagrend: Pregnánszármazékok

5.6. Anyagosztály: Tetraterpenoidok

5.6.1. Anyagrend: Karotinok

5.6.2. Anyagrend: Xantofillok

5.7. Anyagosztály: Politerpenoidok

6. AZOTOIDOK

6.1. Anyagosztály: Univerzális azotoidok

6.1.1. Anyagrend: Univerzális aminosavak

6.1.2. Anyagrend: Univerzális aminosav-származékok

6.1.3.Anyagrend: Fehérjék

6.1.4. Anyagrend: Univerzális purin- és pirimidin-nukleotidok

6.1.5. Anyagrend: Purinok és pirimidinek univerzális származékai

6.1.6. Anyagrend: Nukleinsavak

6.2. Anyagosztály: Egyszerű, speciális azotoidok

6.2.1. Anyagrend: Speciális aminosavak

6.2.2. Anyagrend: Aminok

6.2.3. Anyagrend: Amidok

6.2.4. Anyagrend: Speciális peptidek

6.2.5. Anyagrend: Speciális purinszármazékok (Purin alkaloidok)

6.3. Anyagosztály: Alkaloidok

6.3.1. Anyagrend: Ornitinből képződő alkaloidok

6.3.1.1. Anyagcsalád: Tropánvázas alkaloidok

6.3.1.2. Anyagcsalád: Pirrolizidin alkaloidok

6.3.1.3. Anyagcsalád: Piridin alkaloidok (dohány alkaloidok)

6.3.2. Anyagrend: Lizinből képződő alkaloidok

6.3.2.1. Anyagcsalád: Kinolizidin vázas alkaloidok

6.3.3. Anyagrend: Tirozin eredetű alkaloidok

6.3.3.1. Anyagcsalád: Egyszerű izokinolin alkaloidok

6.3.3.2. Anyagcsalád: Fenil-izokinolinok

6.3.3.3. Anyagcsalád: Benzil-izokinolin (más néven benzil-tetrahidroizokinolin) alkaloidok

6.3.3.4. Anyagcsalád: Fenil-etil-izokinolin alkaloidok

6.3.3.5. Anyagcsalád: Monoterpenoid izokinolinvázas alkaloidok (Ipecacuanha alkaloidok)

6.3.3.6. Anyagcsalád: Betalainok

6.3.4. Anyagrend: Triptofán eredetű alkaloidok

6.3.4.1. Anyagcsalád: béta-karbolinok

6.3.4.2. Anyagcsalád: Hemiterpén – triptamin alkaloidok

6.3.4.3. Anyagcsalád: Monoterpén-triptamin alkaloidok

6.3.5. Anyagrend: Antranilsav eredetű alkaloidok

6.3.6. Anyagrend: Nikotinsav eredetű alkaloidok

7. FELHASZNÁLT ÉS JAVASOLT SZAKIRODALOM

8. FOGALOMTÁR

9. AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG INTEGRÁLT  HATÓSÁGI FELÜGYELETE (Dr. Kasza Gyula, Szakos Dávid)

10. A KÖNYVBEN EMLÍTETT NÖVENY-, GOMBA- ÉS BAKTÉRIUM FAJOK NÉVMUTATÓJA