Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A növénytan alapjai

Paraméterek

Szerző Kincsek Irén
Cím A növénytan alapjai
Alcím Tanító szakos hallgatók számára
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 118 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7356 63 6
Ár:
2.984 Ft

Ez a tankönyv segítséget szeretne nyújtani a diákoknak a botanika alapjainak elsajátításában, az elméleti ismeretek rögzítésében és annak megértésében – a növényi élet kiemelkedő fontosságán keresztül –, hogy melyek napjaink környezet- és természetvédelmi problémáinak gyökerei; ezáltal pozitív irányban kívánja formálni az ökológiai gondolkodást.

Leírás

A botanika a biológia egyik meghatározó területe. A Föld biomasszájának 95%-át növények alkotják. A növények látványa gyakori jelenség a természetben, mind az épített területek cserjés-fás parkjaiban, mind a lakásunkban.
Létünk a növényektől függ, hiszen egyedül ezek az élő szervezetek képesek a fotoszintézis folyamatában széndioxidból és vízből szerves anyagot és oxigént termelni napfényenergia segítségével. Jelentősek a mindennapi életben, mert felhasználja őket az építő- és bútoripar, energiahordozóként is alkalmazhatók és a hangszerkészítés nélkülözhetetlen alkotóelemei. Papírt készítenek belőlük, gasztronómiai alapanyagok, és nyersen fogyasztva is mindennapi táplálékaink. Alkalmasak textilanyagok színezésére festékként is. A gyógynövények felhasználása nemcsak a prevencióban, hanem kiegészítő terápiaként is egyre nagyobb jelentőséggel bír.
A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán (jelenlegi nevén: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) közel tíz éve folyik tanítóképzés. Ez a tankönyv segítséget szeretne nyújtani a diákoknak a botanika alapjainak elsajátításában, az elméleti ismeretek rögzítésében. A növénytan alapjai foglalkozik a növények kialakulásával, elterjedésével, a sejtek, szövetek, szervek felépítésévei, funkciójával, alapvető anyagcsere-folyamataival, valamint a növényfajok rendszerezésével. Rámutat a szaporodási stratégiák változatosságára, és kiemeli a növények alkalmazkodóképességének sokféleségét. Az ábraanyag összeállításánál az volt a cél, hogy elsősorban azokat a leggyakoribb, legáltalánosabb fajokat említsük példaként, melyeket a tanítás során fel tudnak használni a leendő pedagógusok.
A könyv egyrészt segítséget szeretne nyújtani annak megértésében – a növényi élet kiemelkedő fontosságán keresztül –, hogy melyek napjaink környezet- és természetvédelmi problémáinak gyökerei, másrészt ezáltal pozitív irányban kívánja formálni az ökológiai gondolkodást.
 
Írta: Kincsek Irén
Lektor: Mihalik Erzsébet, Darók Judit

Tartalom

Bevezetés
Hajtásos növények felépítése
A növényi sejt felépítése
A növényi szövetek
Osztódószövetek
Bőrszövetrendszer
Szállítószövet-rendszer
Alapszövet-rendszer
A vegetatív szervek morfológiája
Az embrió részei és a csíranövény kialakulása
A gyökér felépítése és működése
A vegetatív hajtás
A hajtás szerveződése
Hajtás- és szártípusok
A levél szerveződése
A lomblevél szöveti felépítése
A lomblevél morfológiája
A reproduktív hajtás szerveződése
A virág
Virágzat
Megporzás, megtermékenyítés
A termés és a mag
A valódi hajtásos növények szaporodása
A növények anyagcsere folyamatai
Az autotróf széndioxid-asszimiláció
Membrántranszport
Nitrogén- és kénanyagcsere
Disszimilációs folyamatok
A fejlődés fiziológiája
Növekedési és differenciálódási folyamatok
Fitohormonok
Növényi mozgások
A növények kialakulása és rendszerezése
Életformák
Phanerophyta
Chamaephyta
Hemikryptophyta
Kryptophyta
Hemitherophyta
Therophyta
Epiphyta
Ajánlott irodalom
Színes fotók