Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A nyelv és a nyelvek

Paraméterek

Szerző Kenesei István
Cím A nyelv és a nyelvek
Alcím Hatodik, javított, bővített kiadás
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 425 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 05 8998 7
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.610 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ez a könyv ma talán a legsikeresebb és legnépszerűbb bevezetés és áttekintés a nyelvtudomány céljairól, területeiről és módszereiről.

Leírás

Ez a könyv ma talán a legsikeresebb és legnépszerűbb bevezetés és áttekintés a nyelvtudomány céljairól, területeiről és módszereiről. A középiskolai magyar nyelvtan ismeretén túl csupán egészséges érdeklődésre tart számot, arra, hogy az olvasó olyan kérdésekre keressen választ, hogy miképpen és miért változhat a nyelv, miben különbözik a magyar nyelv más nyelvektől, miben hasonlít a magyar más nyelvekre és általában a nyelvek mely tulajdonságai közösek és miben különböznek az állatok közlési rendszereitől, miképpen tanulja meg a gyermek az anyanyelvét, hogyan „veszítheti el” anyanyelvét a felnőtt egy agyi sérülés után, tudnak-e beszélni a számítógépek és egyáltalán milyen nyelvi mutatványokra képesek, mi köze a nyelvnek a gondolkodáshoz és így tovább. A nyelv annyira része mindennapi életünknek, hogy észre se vesszük, amikor jól működik – éppúgy, ahogy testünk működése sem tűnik föl, hacsak nincs valami bajunk. A nyelvész persze nem orvosa, hanem kutatója, „anatómusa” ennek a különös és bonyolult emberi „szervnek”, amely mindannyiunk fejében lakozik. A nyelv leírásával, elméleti igényű elemzésével, az emberi tudat lényegi vonásaival ismerkedhetünk meg.
Kevés olyan ismeretterjesztő, illetve tankönyv lehet, amely – mint ez a kötet – 27 év óta tartja a helyét a könyvesboltokban, az iskolai, sőt egyetemi tananyagban és nem utolsósorban az olvasók polcain. A könyv 1984 óta rendszeresen megújított és bővített kiadásai sorában ez már a hatodik, és bár ez alkalommal új fejezetekkel nem bővült, most nemcsak a szaktudomány friss eredményeivel gazdagodott, hanem két fiatal nyelvész által összeállított és a fejezetek végére illesztett feladatokkal is, amelyek megoldásait, illetve a további feladatokat egy honlapról lehet letölteni, ahol ráadásul kérdéseket lehet feltenni és a válaszokat meg lehet vitatni. A nyelv és a nyelvek világos tárgyalásban az egyes részterületek elismert szakértőinek a segítségével a legfontosabb témakörökön vezeti végig az olvasót.
 
Írta: Kenesei István
Lektor: Hajdú Péter

Tartalom

Bevezető
I. A NYELVI JELENSÉG
1. Állati kommunikáció – emberi nyelv
2. A jelek
3. A nyelv leírása
II. A NYELV SZINTJEI
4. Hangok
5. Szavak
6. Mondatok
7. Jelentések
III. A NYELV VÁLTOZATAI
8. Nyelvünk sokfélesége
9. A változó nyelv
10. A nyelvek sokfélesége
11. A maradandó nyelv
IV. A NYELV ÉS HASZNÁLÓJA
12. A nyelv és a számítógép
13. Az anyanyelv elsajátítása
14. A nyelv és az agy
15. Beszéd és gondolkodás
16. Nyelv és megismerés
Szerkesztői utószó
Ajánlott irodalom, források
Tárgymutató