Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A nyelvtudomány alapelvei

Paraméterek

Sorozat Mesterművek
Szerző Horger Antal
Cím A nyelvtudomány alapelvei
Alcím Bevezetés a nyelvtudományba
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 132 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 309 1
Eredeti ár:
3.990 Ft
3.391 Ft
Online kedvezmény: 15%

Horger Antal (1872–1946) a XX. század nagy formátumú magyar nyelvésze, az MTA levelező tagja volt. A történeti-összehasonlító nyelvtudomány művelőjeként elsősorban hangtörténettel, szófejtéssel, nyelvjáráskutatással foglalkozott. Nyelvészeti munkássága máig hat.

Leírás

Horger Antal (1872–1946) a XX. század nagy formátumú magyar nyelvésze, az MTA levelező tagja volt. A történeti-összehasonlító nyelvtudomány művelőjeként elsősorban hangtörténettel, szófejtéssel, nyelvjáráskutatással foglalkozott. Nyelvészeti munkássága máig hat, s az utókor nyelvészei közül különösen sokat idézte őt a kolozsvári Szabó T. Attila, valamint Hadrovics László és napjainkban Simoncsics Péter. A nyelvtudomány alapelvei című műve a történeti-összehasonlító nyelvtudomány, s azon belül is az újgrammatikus iskola eredményeit közvetíti. A XIX. század utolsó harmadában diadalmaskodó, ekkortól az egyetemi pozíciókat uraló újgrammatikusok kezdetben német és dán tudósok voltak, s tanításaikat leginkább Lipcséből kiindulva sikerült meghonosítaniuk szerte Európában. Módszeres vizsgálataik során új, korukban merésznek számító tételeket vezettek be a nyelvtudományba. Horger az újgrammatikus tanokat már az analógia és a kölcsönzések kellő fokú figyelembevételével ismertette, saját nézeteit, felismeréseit már enyhébb, kivételeket is jól tűrő törvények formájában fogalmazta meg. Elveiket az újgrammatikusok elsősorban hangtani példákra alapozták, ám érvényesnek tekintették őket a nyelvleírás más szintjeire: különösen az alaktanra, de a jelentés- és a mondattanra is.

Az újgrammatikusokat a XIX. század második felében a társadalom- vagy szellemtudományokra általában is jellemző pozitivizmus, historizmus és pszichologizmus jellemezte. Ennek a nyelvtudomány fejlődésére döntő hatású irányzatnak kiemelkedő magyarországi képviselője volt Horger Antalon kívül Simonyi Zsigmond, Gombocz Zoltán, Balassa József és Schmidt József. Jelen kötet előremutató fejezete az analógiáról szóló, amelyet máig feladnak kötelező olvasmányul a magyar nyelvtörténet oktatói.

Horger Antalnak A nyelvtudomány alapelvei című munkája a Tinta Könyvkiadónál 2016-ban megjelent Magyar szavak története – Közérdekű magyar szófejtések gyűjteménye kötettel együtt a magyar nyelvészeti irodalom kiemelkedő műve, melyet a nyelvészet iránt érdeklődők széles táborának ajánlunk.

Tinta Könyvkiadó, 2021.

Mesterművek–sorozat 22.

Írta: Horger Antal

Tartalom

1. A nyelvtudomány tárgya, feladata és módszerei

2. A nyelvészet segédtudományai

III. A nyelv eredete

1. A nyelv élete

2. Mi a nyelv?

3. Az egyéni nyelv és a nyelvközösség

4. Hagyomány és analógia

5. Az analógia fogalma

6. A képzet-mechanika tökéletlenségének nyelvi következményei

7. Hangváltozás

8. Jelentésváltozás

9. Elavulás, elszigetelődés és jelentésmegoszlás

10. A szó

11. A mondat

12. Nyelvbeli alakulatok

13. Idegen elemek

14. A nyelvek osztályozása

15. A nyelvtudomány története

Rövidítések és jelek magyarázata

Tárgymutató

Utószó (Kicsi Sándor András)