Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Nyugat-Mecsek karsztja

Paraméterek

Sorozat GeoLitera
Szerző Barta Károly – Tarnai Tamás
Cím A Nyugat-Mecsek karsztja
Kiadó SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport
Kiadás éve 2012
Terjedelem 185 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 306 163 3
Ár:
3.900 Ft
3.510 Ft
Kedvezmény: 10%

Reméljük, hogy a könyv forgatói megtalálják az őket érdeklő témaköröket, vagy hivatkozások formájában további szakirodalomra bukkannak e könyv lapjain keresztül, és számos érdeklődő fiatal kutató a könyv keretein túllépve, új és érdekes témákat választva közelebbről is megismerkedik majd a Nyugat-Mecsek karsztjával és annak barlangvilágával.

Leírás

1993-ban a József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) földrajz és geológus szakos hallgatóiként tanulmányutat szerveztünk a Mecsekbe, a Nyugat-mecseki-karszt megismerésére. Számunkra ez akkor igazi felfedezést jelentett. Az egyetemi tanulmányaink elméletisége és a valóság gyakorlatiassága ekkor találkozott gondolkodásunkban, és ekkor világosodott meg előttünk a tudományos kutatások valódi értéke. Ekkor döbbentünk rá, hogy képesek vagyunk elméleti modelleket építeni, amelyeket aztán alapos kutatás révén kézzelfogható módon vagyunk képesek igazolni is. Szerencsére követőink is akadtak, és egy igazi diákműhely jött létre Szegeden, amely az 1997-ben megalapított Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesületben összpontosult és teljesedett ki. Tagjaink jelentős részét napjainkban is az SZTE Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportja által koordinált szakok graduális és posztgraduális hallgatói, illetve ma már az ország legkülönbözőbb területein és szakterületein dolgozó egykori hallgatói adják. A 90-es évek közepétől a 21. század első évtizedén keresztül napjainkig számos kutatás zajlott ebben a műhelyben. Természetesen időközben a kutatási célok is sorra bővültek, és a kezdetek óta eltelt közel húsz év alatt számos szakdolgozat, diplomamunka, TDK-dolgozat és doktori disszertáció látott napvilágot. Ezek egy része továbbra is az SZKBE és az SZTE kutatóihoz köthetők, mások viszont a szegedi műhelytől függetlenül kerültek kidolgozásra. A szegedi kutatók eleinte jobbára csak a terület karsztmorfológiájával és hidrológiájával foglalkoztak. Később a természettudományok sokkal szélesebb skáláját ölelték fel a vizsgálatok, így színvonalas talajtani, botanikai, faunisztikai, szedimentológiai munkák is születtek.
Jelen kötetünk elsődleges célja ezen kevéssé ismert, illetve kevéssé elérhető értekezések egy egységes kötetbe való összegyűjtése és szélesebb körben való megismertetése (lásd 1., 4., 6–9., 11. és 12. fejezetek). Természetesen nagyon egyoldalú képet festenénk a Nyugat-Mecsekről, ha csak a fent említett értekezéseken keresztül próbálnánk bemutatni e csodálatos karsztvidéket, így számos további szerzőt is felkértünk, hogy kutatási területeikről, munkájukról egy-egy fejezet formájában számoljanak be. Így született többek között a mecseki barlangkutatás és karsztvíz-hasznosítás hőskorát bemutató 2. és 3. fejezet Vass Béla és Berényi Üveges István tollából, vagy a Nyugat-Mecsek értékes növényvilágát részletező 10. fejezet, illetve a néhány éve létrejött Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet bemutató könyvrészlet. Tudjuk azonban, hogy a kép így sem lehet teljes, de reméljük, hogy a könyv forgatói megtalálják az őket érdeklő témaköröket, vagy hivatkozások formájában további szakirodalomra bukkannak e könyv lapjain keresztül. Reméljük, hogy számos érdeklődő fiatal kutató a könyv keretein túllépve, új és érdekes témákat választva közelebbről is megismerkedik majd a Nyugat-Mecsek karsztjával és annak barlangvilágával.
 
Barta Károly
Tarnai Tamás
 
Sorozatszerkesztő: Pál-Molnár Elemér

Tartalom

Előszó
I. rész Földtani háttér és kutatástörténet
1. A Nyugat-mecseki-karszt általános jellemzése
2. Visszaemlékezések a mecseki barlangkutatás hőskorára
II. rész Karszthidrológiai kutatások
3. Karsztvizek hasznosítása és védelme a Közép- és Nyugat-mecseki karsztvidéken
4. Vízfestések az orfűi Vízfő-forrás vízgyűjtő területén
5. Vízhozam- és hézagtérfogat-számítás magaskarszt forrásoknál a Tettye példáján
6. A Tettye-forrás szökevényvizei vízhozamának és hőmérsékletének kapcsolata a csapadék mennyiségével és a beépítettséggel
III. rész Anyagvizsgálatok
7. A Nyugat-mecseki-karszt talajainak nehézfémterhelése és védelemre érdemes talajtípusai
8. Radonmérések a mecseki barlangokban
9. Az Abaligeti-barlang kitöltésviszonyai
IV. rész Élővilág
10. A Nyugat-Mecsek növényvilága
11. A Nyugat-Mecsek dolináinak növényzete
12. Faunisztikai vizsgálat a Styx-patakban (Abaligeti-barlang)
V. rész Természetvédelem
13. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet
Irodalomjegyzék
A szerzőkről
Utószó