Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A paraszti gazdálkodás és társadalom átalakulása

Paraméterek

Szerző Kovács Teréz
Cím A paraszti gazdálkodás és társadalom átalakulása
Alcím 2., javított kiadás
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 256 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 622 3
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.691 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző a paraszti gazdálkodás és társadalom kialakulását és átalakulását kíséri végig négy történelmi – a hűbéri, a kapitalista, a szocialista és az újkapitalista – korszakon keresztül. Kitér a hazai viszonyok régiónkénti különbségeinek elemzésére, valamint a magyar viszonyok európai térben való elhelyezésére.

Leírás

A szerző a paraszti gazdálkodás és társadalom kialakulását és átalakulását kíséri végig négy történelmi – a hűbéri, a kapitalista, a szocialista és az újkapitalista – korszakon keresztül. Kitér a hazai viszonyok régiónkénti különbségeinek elemzésére, valamint a magyar viszonyok európai térben való elhelyezésére. A könyv a paraszt fogalma alatt a családi munkaszervezetben és a társadalmi kapcsolatokban élő, önálló mezőgazdálkodást folytató, sokoldalú gazdálkodási kultúrával és átfogó gondolkodási horizonttal rendelkező személyt ért. Magyarországon a parasztok alkották a XX. század közepéig a lakosság felét, 1960-ban pedig még mindig az egyharmadát. Kovács Teréz szerint a teljes kollektivizálás hatalmas csapást mért a parasztságra. Ennek ellenére a szocializmusban még ezután is létezett egy utóparasztnak nevezett társadalmi réteg, amely az 1970–1980-as években felölelte a falusi társadalom többségét. Bár e társadalmi csoport nem volt paraszt a szó hagyományos értelmében, mégis megőrzött abból sok vonást. A rendszerváltás és a mezőgazdaság privatizációja után ismét gyökeres átalakulás zajlott le a mezőgazdaságban, ezért e könyv arra keresi a választ, hogy mi lett ebben a folyamatban azokkal a szokásokkal és habitusokkal, amelyek a parasztságból áthagyományozódtak.

Kovács Teréz (1949) az MTA Regionális Kutatások Központjának tudományos tanácsadója, a Kaposvári Egyetem oktatója, a pécsi helyszínű falukonferenciák szervezője. Fő kutatási területe a mezőgazdaságban és a vidéki Magyarországon zajló regionális folyamatok társadalmi szempontú elemzése.

Lektor: Berényi István, Ö. Kovács József