Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A parlagfű-olajosbogár Magyarországon

Paraméterek

Szerző Kontschán Jenő – Kiss Balázs
Cím A parlagfű-olajosbogár Magyarországon
Alcím Segítség a parlagfű elleni harcban
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 40 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN 978 615 5666 51 3
Eredeti ár:
1.500 Ft

A parlagfű elleni biológiai védekezésben a tudományos eredmények alapján egy bogár tűnik a legígéretesebbnek. A parlagfű-olajosbogár már Magyarországon is megjelent, de még csak csekély számban. A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein. 

Leírás

A parlagfű elleni biológiai védekezésben a tudományos eredmények alapján egy bogár tűnik a legígéretesebbnek. A parlagfű-olajosbogár már Magyarországon is megjelent, de még csak csekély számban.

Az ország legfontosabb allergén növénye a parlagfű, az ellene való védekezés társadalmi ügy. Emiatt fontos, hogy olyan biológiai védekezési módszereket dolgozzanak ki a kutatók, amelyek csökkenthetik a pollentermést. Ebben segíthet a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa), amely hazánkban nem őshonos faj. A bogár már megjelent Olaszországban, Horvátországban és Szerbiában, és tavaly néhány nem főállású rovarász megtalálta Budapesten, Soroksár környékén is. A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein. Olaszországi vizsgálatok kimutatták, hogy ahol stabil populációja létezik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökkent.

A bogár könnyen felismerhető, körülbelül fél centiméter hosszúságú, sárga-sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, és szabad szemmel is jól megfigyelhető.

 

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat – ATK Növényvédelmi Intézet – Agroinform Kiadó, 2021.

Írta: Kontschán Jenő – Kiss Balázs

 

Kapcsolódó témakör:

Entomológia