Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A pellai Poszeidipposz epigrammái

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Németh Béla
Cím A pellai Poszeidipposz epigrammái
Alcím Kétnyelvű kiadvány
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 178 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7338 12 8
Eredeti ár:
3.175 Ft
3.016 Ft
Online kedvezmény: 5%

A Pellában született Poszeidipposz (kb. 310-240 Kr. e.) egyike volt a hellenisztikus görög költészet legnagyobb epigramma-, ill. elégiaíróinak. Az olvasó most a teljes Poszeidipposzt kapja görögül és magyar műfordításban, alapvető magyarázatokkal.

Leírás

A Pellában született Poszeidipposz (kb. 310-240 Kr. e.) egyike volt a hellenisztikus görög költészet legnagyobb epigramma-, ill. elégiaíróinak. Az ókor modern kutatásában ritkán fordul elő olyan szenzációs lelet, mint az az 1992-ben ismertté vált papirusztekercs, melyet mai lelőhelyéről Milánói Papiruszként emlegetünk. A Ptolemaioszok Alexandriájában alkotó költő ciklusokra osztott gyűjteményes verstekercsét másodlagosan múmiadíszként használták fel; mintegy 600 verssort és kb. 112 önálló darabot tartalmaz. Hihetetlenül színes és szemléletes képet ad az akkori világról. A drágakövekről szóló ciklus költői mesterművekkel jeleskedhet, a sírversek, a hajótöröttekről szóló epigrammák az emberi együttérzés szép tanúságai. Ma is érdekes sporttörténeti szempontból a lóversenyekről szóló ciklus. Magáért beszél a régebbi görög irodalom felhasználása.
Az új lelet felhívta a figyelmet a korábban ismeretessé vált darabokra is. Az olvasó most a teljes Poszeidipposzt kapja görögül és magyar műfordításban, alapvető magyarázatokkal. Németh Béla, a nyelvtudomány kandidátusa szánt erre a munkára néhány évet, s ajánlja a jóindulatú olvasó figyelmébe.
 
 

 

Eötvös József Könyvkiadó, 2005.

Eötvös Klasszikusok–sorozat

Írta: Poszeidipposz

Szerkesztette: Németh Béla