Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A rajz metafizikája

Paraméterek

Szerző Damjanov, Jadranka
Cím A rajz metafizikája
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 336 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9412 66 8
Eredeti ár:
4.500 Ft
3.600 Ft
Online kedvezmény: 20%

A horvát tudós, művészetpedagógus, író az ember alkotta látnivaló nyelvtanának szabályait lenyűgöző ismeretanyagának sajátos csoportosításával, sokszor váratlan nézőpontú áttekintésével igyekszik világossá tenni olvasói számára.

Leírás

Túlságosan leköt minket a nyelv, a gondolatok és érzelmek kifejezésének tanult képessége. Akaratlanul is azzal foglalatoskodunk, ha emberi megnyilatkozásainkat tesszük vizsgálat tárgyává. Közben mintha megfeledkeznénk a közvetlenebbül ránk – érzékszerveinkre – ható, elemi önkifejezés törvényszerűségeiről. Például a létrehozott, a közölt látvány működésének összefüggéseiről jószerivel annyit, ha tudunk, amennyi az esztétika „melléktermékeként”, annak eszközeivel megragadható. E mulasztás pótlására tett, mondhatni előzmény nélküli kísérlet Jadranka Damjanov összegző műve: A rajz metafizikája. A horvát tudós, művészetpedagógus, író az ember alkotta látnivaló nyelvtanának szabályait lenyűgöző ismeretanyagának sajátos csoportosításával, sokszor váratlan nézőpontú áttekintésével igyekszik világossá tenni olvasói számára.
Miért metafizika? Mert a „végső dolgokat” kutatja, természetesen csak a képzőművészet elemeit/eszközeit illetőleg. A kézikönyvben a szerző saját kutatásai és szakirodalmi tapasztalatai alapján konzisztens rendszert alakít ki, felelve a három alapkérdésre, amit minden, művészettel komolyan foglalkozó ember feltesz magának: hogyan nézünk, mit látunk, és hogyan tekintjük át, amit látunk. Tárgyalja a vonalfelosztást, a tér és tömeg viszonyát és a színelméleteket.
 
 
Írta: Jadranka Damjanov 
Szerkesztette: Papp Márió
 
Kapcsolódó kiadvány:

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz
A rajz metafizikája
Az európai művészet és a tudat állapotai
Némely alapvető osztályozás és megkülönböztetés
Függelék
Csontváry
Ivan Picelj
Marijana Muljević egy képe
Hét fogalom
Nemzetisége horvát – anyanyelve magyar
Jegyzetek
Szerzők / Művek / Helyek