Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A rejtelmes Népszínház utca

Paraméterek

Sorozat Sétakönyvek
Szerző Maczó Balázs
Cím A rejtelmes Népszínház utca
Alcím – és egykori lakói
Kiadó Athenaeum Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 192 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 543 322 3
Eredeti ár:
3.999 Ft
3.399 Ft
Online kedvezmény: 15%

A budapesti VIII. kerület egy-egy utcaképe talán nem tartozik a bédekkerek kedvenc hangulati fotói közé, a Sétakönyvek sorozatunk legújabb részéből azonban kiderül: a helyiek által sokszor csak Népszinyónak becézett utca meglepő építészeti és történelmi értékekkel bír, amelyekre Maczó Balázs várostörténész hívja fel a figyelmet.

Leírás

A budapesti VIII. kerület egy-egy utcaképe talán nem tartozik a bédekkerek kedvenc hangulati fotói közé, a Sétakönyvek sorozatunk legújabb részéből azonban kiderül: a helyiek által sokszor csak Népszinyónak becézett utca meglepő építészeti és történelmi értékekkel bír, amelyekre Maczó Balázs várostörténész hívja fel a figyelmet. A sorozat újlipótvárosi, terézvárosi, városligeti, Margit-szigeti sétái után újra különleges városnézésre invitáljuk az olvasót-nézőt. Nézze, figyelje a homlokzatokat, a díszítéseket, az egykor előkelőnek és modernnek számító Népszínház utca sarokházait, s merengjen el Budapest e városrészének egykori és mai csodáin. Mert ahogy a szerző is írja: „az 1910-es évek Budapestjének legmodernebb utcájában vagyunk, ahol nemcsak lakni volt sikk, de idejárni vásárolni vagy igénybe venni valamilyen szolgáltatást is. A házak homlokzatai szinte vetekednek egymással: melyik a legbátrabb, legnagyobb, legkreatívabb, egyszóval: melyik a legmodernebb. Az itteni bérháztulajdonosok városszerte azzal reprezentáltak, hogy ki tudja megfizetni a legnevesebb tervezőt, akitől rendre ötletes, újszerű építészeti megoldásokat vártak el.”

Maczó Balázs 2005-ben történelem szakos középiskolai tanár, illetve művészettörténet speciális képzésű diplomát, majd 2006-ban okleveles etnográfusi végzettséget szerzett muzeológia és kulturális antropológia speciális képzéssel kiegészítve. 2007 óta él Budapesten, jelenleg muzeológusként dolgozik, városi sétákat 2010 óta vezet.

 

Athenaeum Kiadó, 2023.

Sétakönyvek–sorozat 5.

Írta: Maczó Balázs

 

Kapcsolódó témakörök:

Sétakönyvek–sorozat

Helytörténet – Budapest