Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A rendkívüli Milton H. Erickson

Paraméterek

Szerző Haley, Jay
Cím A rendkívüli Milton H. Erickson
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 236 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9751 37 8
Ár:
3.100 Ft
2.945 Ft
Kedvezmény: 5%

Milton H. Erickson (19011980) amerikai pszichiáter a modern orvosi hipnózis legnagyobb alakja. Munkássága emellett a stratégiás családterápia, a rövid pszichoterápia és a neurolingvisztikus programozás fejlődésében is meghatározó.

Leírás

Milton H. Erickson (19011980) amerikai pszichiáter a modern orvosi hipnózis legnagyobb alakja. Munkássága emellett a stratégiás családterápia, a rövid pszichoterápia és a neurolingvisztikus programozás fejlődésében is meghatározó. Mint terapeuta, legendás alakká emelkedett, a konvenciókhoz nem ragaszkodó megközelítései nyomán. Ebben a kötetben éppen erről az oldaláról ismerjük meg – már amennyire leírható az a mesteri intuíció és előrelátó magabiztosság, amely jellemzi a Jay Haley által itt közölt 68 esetrészletet. Híres volt arról, hogy a páciens viselkedésének szinte észrevehetetlen rezdüléseit is képes volt hasznosítani a terápiás változás érdekében.
Egy farmon nevelkedett, kisgyerekként eleinte retardáltnak hitték, emellett diszlexiás volt, színvak, és nem volt képes érzékelni a hallott beszéd hangszínét. Már gyerekként voltak autohipnotikus élményei, „kreatív pillanatai”. Tizenhét évesen járványos gyermekbénulás következtében csaknem meghalt. A kritikus éjszakán is volt egy ilyen élménye. Hallotta az orvosok beszélgetését a szüleivel, miszerint nem éri meg a reggelt. Azt kérte, támasszák fel az ágyát, hogy még utoljára láthassa az egész horizontot betöltő napfelkeltét. Látta is – hetekkel később jött rá, hogy azt az ablakot fák és épületek árnyékolják be. A betegsége miatti bénulásokat is jórészt autohipnotikus szuggesztiókkal és fantasztikus akaraterejével küzdötte le. Feleségével nyolc gyermeket nevelt fel.
Felfogása szerint a tudattalan elme a személyiség kreatív, megoldásokat alkotó része – ez teljesen eltér Freud elképzelésétől. A tudattalan elme mindig figyel, és az adott szuggesztióknak akkor van hipnotikus hatása (akár transzban van a páciens, akár nem), ha azok rezonálnak ezzel a tudattalan szinttel. Annak, ami történik, a páciens lehet tudatában, de teljesen kívül is azon. Erickson szerint finom viselkedési jelekből felismerhető, ha a páciens reagál valamely közvetett szuggesztióra és engedi, hogy a tudattalan elméje aktívan részt vegyen a terápiás folyamatban. Ily módon egy szokványos beszélgetésnek látszó kapcsolódásban is indukálható hipnotikus transz vagy terápiás változás az alanyban – mint azt Erickson előadásai alkalmával számtalanszor bemutatta.
 
Írta: Jay Haley 

Tartalom

Előszó
I. A STRATÉGIÁS TERÁPIA
Az ellenállás bátorítása
A rosszabb alternatíva megajánlása
Változás provokálása metaforával
A visszaesés bátorítása
A reagálás serkentése frusztrációval
A tér és a helyzet használata
A pozitív hangsúlyozása
Ötletcsírák elhintése
Az eltérés felerősítése
Amnézia és az információ kontrollja
Ébresztés és elhatárolódás
Az önfeltárás kerülése
A családi életciklus
II. A CSALÁDI ÉLETCIKLUS
A párválasztás időszaka
A házasság és következményei
Gyermekvállalás és –nevelés
A házasság középső szakaszának nehézségei
A szülők leválasztása a gyerekekről
Visszavonulás és időskor
III. A PÁRVÁLASZTÁS SZAKASZA
IV. A FIATAL FELNŐTT KARAKTERÉNEK REVÍZIÓJA
V. HÁZASSÁG ÉS KŐVETKEZMÉNYEI
VI. SZÜLÉS ÉS A KISGYERMEKES IDŐSZAK
VII. HÁZASSÁG ÉS CSALÁDI DILEMMÁK
VIII. A SZÜLŐK LESZOKTATÁSA A GYEREKEIKRŐL
IX. AZ IDŐS KOR FÁJDALMA
Esetek jegyzéke