Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A sertés-, szarvasmarha- és baromfitartás higiéniája és állomány-egészségtana

Paraméterek

Szerző Rafai Pál – Brydl Endre – Nagy Gyula
Cím A sertés-, szarvasmarha- és baromfitartás higiéniája és állomány-egészségtana
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 422 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 502 802 4
Eredeti ár:
6.350 Ft

A könyv magyar nyelven elsőként összegzi az állomány-egészségtan ezen állatfajokra vonatkozó legfontosabb ismereteit. Az állomány-egészségtan feladata olyan diagnosztikai módszerek és termelésorientáló programok kifejlesztése és alkalmazása, melyek alapján lehetővé válik az állományszinten előforduló betegség, termés-elmaradás időben való felismerése, az előidéző okok meghatározása és felszámolása.

Leírás

A könyv magyar nyelven elsőként összegzi az állomány-egészségtan ezen állatfajokra vonatkozó legfontosabb ismereteit. Az állomány-egészségtan feladata olyan diagnosztikai módszerek és termelésorientáló programok kifejlesztése és alkalmazása, melyek alapján lehetővé válik az állományszinten előforduló betegség, termés-elmaradás időben való felismerése, az előidéző okok meghatározása és felszámolása.

 

Agroinform Kiadó, 2003.

Írta: Rafai Pál – Brydl Endre – Nagy Gyula

Lektor: Kovács Ferenc

Tartalom

A sertéstartás higiéniája és állomány-egészségtana

1. fejezet
A sertéstenyésztés főbb jellemzői

2. fejezet
Termelésorientáltantervezett egészségügyi programok

3. fejezet
Ellenőrző listák a termelési környezet kockázati tényezőinek feltárására
4. fejezet
Patomorfológiai adatok gyűjtése, elemzése és szolgáltatása

5. fejezet
Adatgyűjtés és adatfeldolgozás

6. fejezet
A sertéstartás technológiai rendszerei

7. fejezet
A szaporodásbiológiai munka szervezése

8. fejezet
Kocaselejtezés

9. fejezet
Kocák fialás körüli betegségei

10. fejezet
Egészségügyi programok a fialás körül

11. fejezet
A választástól a malac-utónevelés végéig

12. fejezet
Hízóállományok egészségügyi menedzsmentje

13. fejezet
A sertés idült légzőszervi betegségei

14. fejezet
Fogalommeghatározások

A szarvasmarhatartás higiéniája és állomány-egészségtana

15. fejezet
Bevezetés a szarvasmarhatartás állathigiéniai és állomány-egészségtani ismereteibe

16. fejezet
Szarvasmarhaállomány-egészségtani alapismeretek

17. fejezet
Állományszintű adat- és információ-gyűjtés, -feldolgozás és -elemzés

18. fejezet
A telepszemle (farmvizit)

19. fejezet
A szarvasmarhatartás technológiája

20. fejezet
A borjúnevelés higiéniája és állomány-egészségtani kérdései

21. fejezet
A tenyészüsző-nevelés fontosabb állomány-egészségtani szempontjai

22. fejezet
Az energia-egyensúly, a fehérje- és az ásványanyag-forgalom zavarainak megelőzését szolgáló takarmányozási stratégia

23. fejezet
Szubklinikai anyagforgalmi zavarok a tejtermelő tehenészetekben

24. fejezet
A tejtermelő tehenek tőgygyulladása elleni állományszintű védekezésének alapelvei

25. fejezet
Tejhasznú szarvasmarha-állományok szaporodásbiológiai gondozása

26. fejezet
A húsmarha-tartás fontosabb állomány-egészségtani kérdései

27. fejezet
A szarvasmarha lábvég-betegségei

A házityúktartás higiéniája és állomány-egészségtana

28. fejezet
A baromfitermék-előállítás jelentősége a világ élelmezésében

29. fejezet
A baromfitartás technológiájának állathigiéniai szempontjai

30. fejezet
A keltető szerepe és jelentősége a baromfibetegségek terjedésében és megelőzésében

31. fejezet
A betegségek elleni specifikus védekezés állathigiéniai szempontjai

32. fejezet
A tartási és takarmányozási hibák okozta fontosabb (összetett okú) baromfibetegségek

33. fejezet
A baromfiállományok állat-egészségügyi felügyelete