Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A sporttehetség-gondozás elmélete és gyakorlata

Paraméterek

Szerző Révész László
Cím A sporttehetség-gondozás elmélete és gyakorlata
Kiadó Krea-Fitt Kft.
Kiadás éve 2023
Terjedelem 212 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 82097 4 8
Eredeti ár:
7.000 Ft

Ez a hiánypótló könyv összefoglalja mindazt, amit ma a sporttehetségről, a tehetségek eredményes gondozásáról, fejlesztéséről elméletben és gyakorlatban tudni érdemes. Bemutatja a tehetséggondozás módszereit, melyekkel a tehetséges sportolók fejleszthetők, és ismerteti azokat a pedagógiai-módszertani szempontokat, melyekkel a sportszakemberek hatékonyan fejleszthetik a jó adottságú, képességű sportolókat. 

Leírás

Ez a hiánypótló könyv összefoglalja mindazt, amit ma a sporttehetségről, a tehetségek eredményes gondozásáról, fejlesztéséről elméletben és gyakorlatban tudni érdemes. Bemutatja a tehetséggondozás módszereit, melyekkel a tehetséges sportolók fejleszthetők, és ismerteti azokat a pedagógiai-módszertani szempontokat, melyekkel a sportszakemberek hatékonyan fejleszthetik a jó adottságú, képességű sportolókat. A szerző egyik célja a különböző nevelési színterek tehetséggondozással összefüggő feladatainak bemutatása, valamint szerepük kiemelése. A könyvben módszertani tanácsok, gyakorlati példák is megjelennek, hiszen tehetséggondozást a mindennapi gyakorlati munkában kell megvalósítani. Célja, hogy jól hasznosítható tudással szolgáljon a testnevelésben és sportban tevékenykedő tanítók, testnevelő tanárok, edzők számára, és hozzájáruljon az általuk irányított tehetséggondozási folyamat eredményességéhez, valamint segítse a felsőoktatásban dolgozó, érintett szakemberek munkáját.

Dr. habil. Révész László az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógusképző Központjának főigazgatója, a Sporttudományi Intézet intézetigazgató-helyettese, habilitált egyetemi docens. Testnevelő tanár, sportmenedzser, úszásszakedző, neveléstudomány szakos bölcsész. Szakmai pályafutá­sát úszásoktatóként kezdte, majd edzőként és közép­iskolai testnevelő tanárként működött. Ezt követően az egyetemi katedrára lépett. A testnevelésben és a sportban több mint 20 éve dolgozik. 11 éven keresztül volt a Magyar Triatlon Szövetség elnökségi tagja, ez idő alatt vezette a Szakmai Bizottságot, illetve a sportágfejlesztésért is felelt. Sport- és neveléstudományi doktori fokozatot szerzett (2009), disszertá­ciójának témája a tehetséggondozás kérdéseinek vizsgálata volt, 2019-ben habiltált neveléstudományokból. Több angol és magyar nyelvű könyv, illetve több mint 300 tudományos munka szerzője. Kutatási területe közé tartozik a tehetséggondozással, kiválasztással és az élsporttal kapcsolatos terüle­tek széles körű vizsgálata. Rendszeresen kap felkérést hazai és nemzetközi konferenciákon plenáris előadásokra, illetve rangos hazai és nemzetközi folyóiratokban publikál. Doktori kutatásokat vezet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sporttudományi Doktori Iskolájában és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában, ahol egyben oktató is. Kiterjedt oktatói és tudományos munkája mellett rendszeresen fejleszt tan­anyagokat, szakértőként részt vesz módszertani innovációkban, fejlesztésekben, valamint sportágfejlesztési koncepciók kidolgozásában. Részt vett a Nemzeti alaptanterv és a kapcsolódó kerettantervek kidolgozásában, a pedagógus-élet­pályamodell kialakításában, illetve 15 különböző K+F+I projekt megvalósításában szakértőként vagy vezetőként. Számos hazai és nemzetközi tudományos testület tagja, aktív résztvevője a hazai tudományos és sportéletnek.


Krea-Fitt Kft., 2023.

Írta: dr. Révész László

Szakmai lektor: Prof. Géczi Gábor, Prof. Bognár József

 

Kapcsolódó kiadványok:

Bognár József: Sportpedagógia

Bognár József: Tanulmányok a kiválasztás és a tehetséggondozás köréből

Szakály Zsolt: Sportedzés

Edzéstudomány-könyvcsomag

Hamar Pál: A mozgás mint személyiségfejlesztő tényező

 

Kapcsolódó témakörök:

Sporttudomány

Tehetséggondozás

Tartalom

Tehetséggondozás a sport különböző szintjein

A tehetségmodellek

A tehetség fogalmának sokszínűsége

A sporttehetség fogalmának összetevői

A sporttehetség gondozása, a tehetségfejlődés szakaszai

A család és a szülő szerepe a tehetséggondozásban

Az iskola és a pedagógus szerepe a tehetséggondozásban

A sportegyesület és a sportszakember szerepe a tehetséggondozásban

Kortársak szerepe a tehetséggondozásban

A gyermekek sportágválasztása

A multisportok szerepe

A kiválasztás folyamata, elméleti háttere, típusai

A siker és a beválás