Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szabadság pillangója

Paraméterek

Szerző Újszászi Ilona
Cím A szabadság pillangója
Alcím 1956 Szegeden, az egyetemen (Emlékezések, írások, dokumentumok)
Kiadó Belvedere Meridionale
Kiadás éve 2006
Terjedelem 436 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9573 27 2
Eredeti ár:
2.280 Ft
2.052 Ft
Online kedvezmény: 10%

A történelmi múlt annyiféle értelmezést ébreszt és emléket rögzít, ahány embert kérdezünk, ahány szemszögéből föltárjuk az eseményeket, 1956-ról, a Szegeden és a szegedi egyetemen történtekről ki ezt látta meg, ki amazt vette észre – attól függően is, kinek mit diktált az érdeke, a félelme, a reménye...

Leírás

A történelmi múlt annyiféle értelmezést ébreszt és emléket rögzít, ahány embert kérdezünk, ahány szemszögéből föltárjuk az eseményeket, 1956-ról, a Szegeden és a szegedi egyetemen történtekről ki ezt látta meg, ki amazt vette észre – attól függően is, kinek mit diktált az érdeke, a félelme, a reménye. S bár az elmúlt 16-17 évben sokan elmondták 1956-os emlékeiket, számos dokumentum napvilágot látott, a történészek föltártak a főbb összefüggéseket, de mégsem tudunk mindent. Ezért is remélem, a most közreadott emlékek, részletek, szempontok, a kis történetek közelebb visznek az egész, de leginkább az ember megismeréséhez!
Ugyanakkor a reprodukált beszélgetések csokra talán érzékelteti a genius loci, a hely szelleme természetét, hogy megérthessük: miért éppen Szegeden, miért éppen a szegedi egyetemen kezdődött a forradalom, miért itt született meg 1956-ban a szabadság pillangója.

Belvedere Meridionale, 2006.

Írta: Újszászi Ilona