Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A számírás története

Paraméterek

Szerző Filep László – Bereznai Gyula
Cím A számírás története
Kiadó Filum Kiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 158 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 8347 74 0
Eredeti ár:
990 Ft

Könyvünkben áttekintjük a számjegyírás történetének kalandos útját. Foglalkozunk a számfogalom kialakulásával, a számírás kezdeteivel és fejlődésével, a hieroglifikus és alfabetikus számírási módokkal. Arra törekszünk, hogy feltárjuk e fejlődési folyamat sajátos, belső logikáját, társadalmi okait, bemutassuk a számírás és az írás tökéletesedésének párhuzamosságát.

Leírás

Senki előtt nem kell bizonyítani, hogy a számok írására és olvasására nemcsak a matematikusnak van szüksége. A számok elválaszthatatlanul hozzátartoznak minden ember életéhez. A számok írása, olvasása nem volt mindig ilyen könnyű. Az emberiség hosszú fejlődés után jutott el a mai tízes helyi értékes számírásmódig, amelyet a hinduk alakítottak ki az V. század körül, és amely arab közvetítéssel került Európába. Könyvünkben áttekintjük a számjegyírás történetének kalandos útját. Foglalkozunk a számfogalom kialakulásával, a számírás kezdeteivel és fejlődésével, a hieroglifikus és alfabetikus számírási módokkal. Végigkísérjük a helyi érték elvének megjelenését és elterjedését. Arra törekszünk, hogy feltárjuk e fejlődési folyamat sajátos, belső logikáját, társadalmi okait, bemutassuk a számírás és az írás tökéletesedésének párhuzamosságát.

Bereznai Gyulával közösen írt művünk 1982-ben jelent meg, és igen kedvező fogadtatásra talált. Országos napilapokban is jelentek meg róla recenziók, szinte hónapok alatt hiánycikké vált. 1985-ben Bulgáriában is kiadták. Az első kiadás óta eltelt időben jelentősen bővültek ismereteink a számfogalom és számírás kialakulásáról, az ősmagyarok számrendszeréről, ami önmagában is indokolttá teszi egy bővített kiadás megjelenését. E kiadás gondozását egy új kiadó, a Filum vállalta fel, de szerkesztését a régi szerkesztők végzik. A bővítés, javítás munkáját sajnos már egyedül kell elvégeznem, mert szerzőtársam időközben elhunyt. A könyv szerkezete változatlan maradt, képanyaga is csak egy-két helyen változott. Bővebben írtam a számfogalom kialakulásáról, a kezdetleges számrendszerekről. Részletezőbb lett a törtekkel és a negatív számokkal foglalkozó rész. „A magyarok számírása” fejezetben igyekeztem beépíteni a legújabb nyelvészeti és történeti kutatások – korántsem lezárt és végleges – eredményeit. Remélhetőleg a második kiadás is megnyeri az olvasók tetszését. Hasznos segédkönyve lesz az oktatásnak, valamint további kutatásokra ösztönzi az ősmagyarok számneveivel, számrendszereivel foglalkozókat.

Filep László

Filum Kiadó, 1999.

Írta: Filep László – Bereznai Gyula

Tartalom

Előszó

Előszó a második, bővített kiadáshoz

Amit a számírásról tudni kell

A számírás előzményei

A számfogalom kialakulása

A számírás kezdetei

Hieroglifikus számírások

Az egyiptomi számírás

A „római számok”

Egyéb hieroglifikus rendszerek

Alfabetikus számírások

A héberek számírása

A görögök számírása

A szlávok számírása

Egyéb alfabetikus számírások

Helyi értékes számírások

A helyi érték elvének megjelenése Mezopotámiában

A maja számírás

A hindu számírás fejlődése

A hindu számírás elterjedése az arab világban

A hindu-arab számírás elterjedése Európában

A számjegyek alakváltozása 

A magyarok számírása

A törtek és a negatív számok jelölése

Utószó

Fontosabb forrásmunkák