Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szegény színház felé

Paraméterek

Sorozat Károli Könyvek
Szerző Jerzy Grotowski
Cím A szegény színház felé
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 230 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 972 9
Eredeti ár:
3.490 Ft
3.141 Ft
Online kedvezmény: 10%

Jerzy Grotowski A szegény színház felé című könyve egyfajta bédekker, viszonyítási pont a XX. század második felének színházi reformtörekvései közt. 1968-as első megjelenését követően mind a mai napig – ahogy egy-egy, a kötetben található interjú és esszé címe is jelzi – színházi biblikus szövegként, a színházi esztétika alapvetéseként tekintenek rá.

Leírás

Jerzy Grotowski A szegény színház felé című könyve egyfajta bédekker, viszonyítási pont a XX. század második felének színházi reformtörekvései közt. 1968-as első megjelenését követően mind a mai napig – ahogy egy-egy, a kötetben található interjú és esszé címe is jelzi – színházi biblikus szövegként, a színházi esztétika alapvetéseként tekintenek rá. Bár nem mindegyik szöveg szerzője maga Grotowski, de a teljes anyag ihletője, szelleme és mestere ő maga. Egyes szövegei eredetileg még lengyelül jelentek meg 1965-ben, a többi Eugenio Barba (Grotowski színházának egykori ösztöndíjasa) szerkesztői munkájának és fordításának köszönhetően lett a végső anyag része. A legtöbb szöveget ugyancsak Barba dolgozta bele Alla ricerca del teatro perduto című, 1965-ban megjelent (Kísérletek színháza, Színháztudományi Intézet) könyvébe, majd ehhez illesztette hozzá a francia, svéd, amerikai interjúkat és előadásszövegeket, ill. színésztréningeket, amelyek korai változatát maga Barba, későbbi bemutatását Franz Marijnen belga színész készítette el. Bármi különösnek is tűnik, de a teljes anyag lengyel fordítása csak jóval Grotowski halála után, 2007-ben jelent meg első alkalommal.

A magyar kiadás lényegében az eredeti anyagot veszi alapul, azzal a különbséggel, hogy kihagyja Jozef Kelera lengyel újságírónak Az állhatatos herceg bemutatójához írt kritikai megjegyzését – amely az eredeti kiadásban is inkább fotóillusztrációként szerepel –, valamint tematikus függelékben egységesen mutatja be az első kiadás fotóanyagának jelentősebb képeit.

 

L’Harmattan Kiadó, 2023.

Írta: Jerzy Grotowski

Fordította: Liszkai Tamás

 

Kapcsolódó kiadvány:

Munka hanggal és testtel - Jerzy Grotowski öröksége