Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A székely-magyar rovásírás emlékei

Paraméterek

Sorozat Mesterművek
Szerző Csallány Dezső
Cím A székely-magyar rovásírás emlékei
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 108 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 144 8
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.541 Ft
Online kedvezmény: 15%

Csallány Dezső könyvében 33 jelentős, rövidebb-hosszabb rovásírásos emléket mutat be az emlékek hiteles képével. Minden esetben ismerteti a rovásírásos emlék keletkezésének és fellelésének történetét, részletesen bemutatja az emlék korábbi vizsgálatának eredményeit, és megadja a véleménye szerinti helyes olvasatot is.

Leírás

Csallány Dezső (1903–1977) régész, archeológus. 1932-ben jogi, 1936‑ban pedig régészetből bölcsészdiplomát szerzett. A Somogyi-könyvtár és a Városi Múzeum igazgatója volt Szegeden 1936 és 1944 között, a Nyíregyházi Jósa András Múzeumot 1954-től 1972-ig vezette. Számos szakcikket publikált magyarul és németül az avar kori és a népvándorlás kori régészeti leletekről. 1963-ban publikálta A székely–magyar rovásírás emlékei c. összefoglaló tanulmányát, amely kis példányszámban a Nyíregyházi Jósa András Múzeum évkönyvében jelent meg 1963-ban. A rovásírás iránt érdeklődők csak antikvár könyvárverésen juthattak hozzá csillagászati áron. A könyv méltó folytatása a rovásírással foglalkozó korábbi nagy monográfiáknak: Sebestyén Gyula: Rovás és rovásírás [1909]; Sebestyén Gyula: A magyar rovásírás hiteles emlékei [1915]; Németh Gyula: A magyar rovásírás [1934]; Jakubovics Emil: A székely rovásírás legrégibb ábécéi [1935]. Csallány Dezső könyvében 33 jelentős, rövidebb-hosszabb rovásírásos emléket mutat be az emlékek hiteles képével. Minden esetben ismerteti a rovásírásos emlék keletkezésének és fellelésének történetét, részletesen bemutatja az emlék korábbi vizsgálatának eredményeit, és megadja a véleménye szerinti helyes olvasatot is.

A bemutatott és elemzett emlékek a következők: 1. Karácsonyfalvi ro­vás­felirat; 2. Székelyderzsi rovássor; 3. Nikolsburgi ábécé; 4. Marsigli ro­vásírásos kalendáriuma; 5. Bögözi felirat; 6. Csíkszentmártoni rovásfelirat; 7. Csíkszentmihályi felirat; 8. Konstantinápolyi székely rovásfelirat; 9. Szamosközi István feljegyzései; 10. Telegdi János Rudimentája; 11. Miskolczi Csulyak István két alphabétuma; 12. Komáromi Csipkés György emléksorai; 13. Miskolczi Csulyak Gáspár emléksorai; 14. Enlaki felirat; 15. Kájoni János rovásírásos feljegyzései; 16. Hickes György Harsányi Jánostól kapott betűsora; 17. Magyar ABC; 18. Otrokocsi Fóris Ferenc betűmutatványa; 19. Bél Mátyás Kapossi Sámuel-­féle ábécéje; 20–30. A marosvásárhelyi kézirat kilenc és másik két felirat ábécéje; 31. Herpai János által talált ábécék és szövegrészletek; 32. Ismeretlen személy rovásírásos ábécéje; 33. Csángó-székely rovásfelirat Moldvából.

Az elemezett rovásírásos emlékekben használt jeleket – a ligatúrákat és a betűket – 16 oldalon táblázatokban összegzi a szerző. A kötet végén Csallány Dezső A székely rovásírás jellemzői c. fejezetben összefoglalja a magyar rovásírásos emlékek vizsgálata során szerzett fontos tapasztalatait. A kötetet ajánljuk mindazoknak, akik számára fontos, hogy a magyar kultúra egyedülálló kincsét, a rovásírást jobban megismerjük, és szeretnének közreműködni abban, hogy ezt a kultúrkincset mind többen megismerjék.

 

Tinta Könyvkiadó, 2021.

Mesterművek–sorozat 19.

Írta: Csallány Dezső

 

Kapcsolódó kiadványok:

A székely írás nyomában

A székely írás reneszánsza

Tartalom

A székely rovásfeliratok és irodalmi emlékek keletkezésük sorrendjében

1. A karácsonyfalvi rovásfelirat

2. A székelyderzsi rovássor

3. A nikolsburgi ábécé

4. Marsigli rovásírásos kalendárium másolata

5. A bögözi felirat

6. A csíkszentmártoni rovásfelirat

7. A csíkszentmihályi felirat

8. A Konstantinápolyi székely rovásfelirat

9. Szamosközy István feljegyzései

10. Telegdi János Rudimentája

11. Miskolczi Csulyak István két alphabétuma

12. Komáromi Csipkés György emléksorai

13. Miskolczi Csulyak Gáspár emléksorai

14. Az enlakai felirat

15. Kájoni János rovásírásos feljegyzései

16. Hickes György Harsányi Jánostól kapott betűsora

17. ,,Magyar ábc”

18. Otrokocsi Fóris Ferenc betűmutatványa

19. Bél Mátyás Kapossi Sámuel-féle ábécéje

20–28. A marosvásárhelyi kézirat kilenc ábécéje

29. Révai Miklós régi ábécéi

30. Rettegi István ábécéje

31. Herepei János által talált ábécék és szövegrészek

32. Ismeretlen rovásírásos ábécéje

33. Csángó-székely rovásfelirat Moldvából

A kiskunhalasi rovásfák kérdése

A székely rovásírás jellemzői

Német összefoglaló

Mellékletek

Csallány Dezső élete és munkássága