Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A személyleírás

Paraméterek

Szerző Anti Csaba László
Cím A személyleírás
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 370 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 331 409 8
Eredeti ár:
6.000 Ft

A személyleírással érintett valamennyi tudomány- és szakterület képviselőiből alakult Alfonz Személyleírási Rendszer Fejlesztési Munkacsoport többéves kutató és kidolgozó munkájának eredményeként született ez a maga nemében egyedülálló, interdiszciplináris mű.

Leírás

A személyleírással érintett valamennyi tudomány- és szakterület képviselőiből alakult Alfonz Személyleírási Rendszer Fejlesztési Munkacsoport többéves kutató és kidolgozó munkájának eredményeként született ez a maga nemében egyedülálló, interdiszciplináris mű.
A szerzők a személyleírás, mint a személyazonosítás legősibb módszere 130 éves történetének feldolgozása révén nyert tapasztalatokra tekintettel újragondolták a személyleírás elméleti alapjait (fogalomrendszerét, alapelveit), kidolgozták az új személyleírási rendszert, és megfogalmazták e rendszer gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit.
Mindezekre tekintettel, ez a rajzokkal és fényképekkel gazdagon illusztrált könyv a személyleírással érintett tudomány- és szakterületen dolgozók számára az oktatói és a mindennapi gyakorlati munkában egyaránt jól hasznosítható.
„A tudomány, a technika fejlődése folyamatosan, rendkívüli gyorsasággal formálja, alakítja a személyazonosítást. Az új módszerek és eszközök alkal­mazása kikényszerítette, hogy a sze­mélyleírás, mint klasszikus személy­­azonosítási módszer a modernizáció útjára lépjen. A kötet sajátosságai, az egységbe tömörített rendszerezés és a közért­he­tő­séggel párosuló tudomá­nyos igényű szakmaiság a személyleírás területén is lehetővé teszi az új technológiák alkalmazását. Ajánlom a kötetet mindazok figyelmébe, akik a személyek és a holttestek azonosítása, a büntető-, a közigazgatási és a körözési eljárások során készek a cél elérése érdekében a méltatlanul mellőzött, háttérbe szorított segéd­eszközt igénybe venni. Ajánlom azoknak, akik a titkos infor­mációgyűjtés, a terrorizmus elleni küzdelem területén személyük és feladatuk veszé­lyeztetése nélkül nem támaszkodhatnak a modern technológiákra, és vissza kell nyúlniuk a hagyományos felderítési eszközökhöz. S végül ajánlom a – meg­győződésem szerint a maga nemében egye­dülálló – kötetet mind­azoknak a nem rendészeti területen dolgozóknak, szakértőknek, akik az infor­má­ciótechnológia területén hasznosíthatják a közreadott tudás­anyagot.”
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter
 
Szerkesztette: Dr. Anti Csaba László rendőr alezredes, osztályvezető (ORFK)
A kötet szerzői: Angyal Miklós, Anti Csaba László, Beke András, Csanák Edit, Fábián Andrea, Ferenczi András, Juhász Gyöngyike, Lázár Mariann, Magyar Lóránt Gergely, Mityók Csaba, Neuberger Tilda, Susa Éva, Székely Éva, Varju Nóra
Lektor: Boros János, Gósy Mária, Guti György, Kovács Gábor, Kőnig Frigyes, Orcsik Gézáné, Simon Zoltán
A szerkesztő munkatársa: Juhász Gyöngyike vezető főtanácsos (ORFK)

Tartalom

Előszó
Bevezető
I. A személyleírás története és elméleti kérdései
A személyleírás története
A személyleírás elméleti alapjai
A személyleírás „fogalomköre”, a személyleírás-készítés célja
A személyleírás-készítés változatai, alapelvei
A személyleírás jelentősége és felhasználásának lehetőségei a nyomozásban
II. A személyleírás főbb elemei
Az általános humánbiológiai jellemzők
A fej és az arc
A törzs és a végtagok
A különös ismertetőjelek
A funkcionális ismérvek
Az öltözék leírása
III. A személyleírás-készítés gyakorlati kérdései
A hatóság tagjának saját észlelésén alapuló személyleírás-készítés
Az ismeretlen személyazonosságú egyén holttestének leírása
A mások észlelésén és elmondásán, kikérdezésén alapuló személyleírás-készítés
Függelék
Személyleírási atlasz