Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szenvedélyek kifejezése és a műfajok hierarchiája

Paraméterek

Szerző Kovács Katalin
Cím A szenvedélyek kifejezése és a műfajok hierarchiája
Alcím A francia festészetelméleti gondolkodás kezdetei
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 224 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7338 04 7
Ár:
2.810 Ft
2.669 Ft
Kedvezmény: 5%

A kötet alapvetően esztétikai szempontból közelíti meg a művészetelméleti kérdéseket, de a téma jellegéből adódóan számos határterületet is érint: egyaránt ajánlhatjuk a szenvedélyfilozófiák, a drámaelmélet, a retorika, a művészetpszichológia és a befogadáselmélet iránt érdeklődők figyelmébe.

Leírás

A szenvedélyek kifejezése – ami szorosan összefügg a festészeti műfajok hierarchiájának kérdésével – a XVII. és XVIII. századi francia festészetelméleti gondolkodás egyik alapkérdése. E könyv ennek a kategóriának a fejlődését követi nyomon közel egy évszázadon át, különböző elméletírók és kritikusok munkáiban. A festészetről szóló szövegek elemzése révén feltárja azokat az alapvető változásokat, amelyek a szenvedélyelmélethez kapcsolódó főbb fogalmak értelmezésében végbementek. Bemutatja azt a folyamatot, amely az ábrázolt szenvedélyektől a szemlélő által átérzett szenvedélyek, valamint a néző szerepének előtérbe helyezése – a modern, befogadószempontú esztétika – felé mutat.
Kovács Katalin a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója, irodalomelmélettel és esztétikával foglalkozik. Ez a könyve – amely doktori disszertációjának átdolgozása – kettős szándékkal készült: a festészetelmélet és művészetkritika kérdései iránt fogékony közönség tájékozódását éppúgy elősegíti, mint a témában elmélyülni kívánó szakemberekét. Noha alapvetően esztétikai szempontból közelíti meg a művészetelméleti kérdéseket, a téma jellegéből adódóan számos határterületet is érint: egyaránt ajánlhatjuk a szenvedélyfilozófiák, a drámaelmélet, a retorika, a művészetpszichológia és a befogadáselmélet iránt érdeklődő egyetemi oktatók és hallgatók figyelmébe.