Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Szép Ismeretlen

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Beaujeu, Renaud de
Cím A Szép Ismeretlen
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 86 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9955 30 1
Eredeti ár:
1.960 Ft
1.862 Ft
Online kedvezmény: 5%

Renaud de Beaujeu XIII. századi udvari regényének főszereplője, a Szép Ismeretlen azoknak a lovaghősöknek a legillusztrisabb képviselője, akiket elragadó szépségű és ellenállhatatlan vonzerejű tündérek kísérelnek meg bűvkörükbe vonni és eltéríteni lovagi küldetésüktől.

Leírás

Renaud de Beaujeu XIII. századi udvari regényének főszereplője, a Szép Ismeretlen azoknak a lovaghősöknek a legillusztrisabb képviselője, akiket elragadó szépségű és ellenállhatatlan vonzerejű tündérek kísérelnek meg bűvkörükbe vonni és eltéríteni lovagi küldetésüktől. Már Chrétien de Troyes Kordés Lovag című udvari regényének hősét, Lancelot-t is tündéri képességekkel bíró ifjú hölgyek igyekeznek változatos ürügyekkel feltartóztatni és magukhoz vonzani, amikor az elrabolt Guinevra királyné kiszabadításán fáradozik. A Lancelot állhatatosságát próbára tevő „lelki kalandok” azonban egyszer sem képesek eltántorítani Artúr lovagját önként vállalt küldetésétől: lovagi vitézségét mindvégig a királyné feltétlen és odaadó szolgálatának rendeli alá.
Renaud de Beaujeu – aki eredeti Renaut de Bágé nevét a „Szép Játék” jelentésű írói névre változtatta – Saint-Trivier ura volt, s 1165 és 1230 között élt. Azonosítását maga segítette elő a Szép Ismeretlen címerének leírásával, amely a Bágé nemesi család címerével mutat meglepő hasonlóságot. Lovagregényének főszereplője Artúr király megbízásából – akitől daliás külseje okán a Szép Ismeretlen nevet kapta – egy Lancelot-hoz méltó küldetésre, a gonosz varázslók áldozatául esett és „sárkánykígyóvá” változtatott walesi királylány kiszabadítására indul. Útja során az ifjú lovagra nehéz próbatételek várnak, midőn egyre félelmetesebb ellenfelekkel (gázlóvédő erős lovagokkal, óriásokkal) kell párviadalt vívnia, hogy meggyőzze kísérőjét, az elvarázsolt királykisasszony kétkedő udvarhölgyét (s a regény olvasóit) arról, hogy méltán választotta őt Artúr a Kerek Asztal lovagjai közül e nemes feladatra. A legnagyobb kihívással azonban akkor találkozik a Szép Ismeretlen, amikor a tengerparti Aranysziget csodálatos várkastélyához érkezik, s ennek tündér úrnője, a Fehérkezű Szépség – lovagi szolgálatát igénybe véve – megkísérli magához vonzani és eltérítni küldetésétől, a bajba jutott walesi hercegnő megmentésétől. A válaszút elé érkezett ifjút a lovagi becsület nem engedi kitérni e kihívás elől, annál is kevésbé, hogy a várúrnő kérőjét párviadalban legyőzve megmentheti Őt egy nem kívánt házasságtól. Ugyanakkor a tapasztalatlan lovag a szépséges tündér csapdájába esik, minthogy győzelmével „kiérdemelte” a várúrnő kezét és a gazdag Aranysziget uradalmát. Mindezen felül az ifjú hölgy elragadó szépsége és a bűvös személyisége által lángra lobbantott szerelem is végzetesen a tündér várúrnőhöz köti hősünket.
 

Eötvös József Könyvkiadó, 2012.

Eötvös Klasszikusok–sorozat

Írta: Renaud de Beaujeu

Fordította: Szabics Imre

Tartalom

Előszó (Szabics Imre)
A Szép Ismeretlen
I. A tengerparti Carlion
II. Az első kalandok
III. Az Aranysziget
IV. A Romváros
V. Visszatérés az Aranyszigetre
VI. Artúr udvarának győzelme
Az idegen nevek és szavak kiejtése (Szabics Imre)