Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szója feldolgozása, felhasználása

Paraméterek

Szerző Kralovánszky U. Pál – Bódis László – Balikó Sándor
Cím A szója feldolgozása, felhasználása
Alcím Élelmezésre, takarmányozásra
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 180 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 341 2
Eredeti ár:
3.900 Ft

A szója a XX. század karriernövénye. Nemcsak Kelet-Ázsia, de már Európa és Amerika népeinek táplálkozásába is nélkülözhetetlenül beépült. A modern élelmiszeripar egyetlen ága sem nélkülözi ma már a szójafehérjét, a szójababot vagy a szójalecitint, hiszen beltartalmi, táplálkozásbiológiai értéke vitathatatlan, kedvező élettani hatása bizonyított. 

Leírás

A szója a XX. század karriernövénye. Nemcsak Kelet-Ázsia, de már Európa és Amerika népeinek táplálkozásába is nélkülözhetetlenül beépült. A modern élelmiszeripar egyetlen ága sem nélkülözi ma már a szójafehérjét, a szójababot vagy a szójalecitint, hiszen beltartalmi, táplálkozásbiológiai értéke vitathatatlan, kedvező élettani hatása bizonyított. A három elismert hazai szerző ismerteti a szója sokirányú feldolgozási lehetőségét, azok ipari technológiáját, a szójatermékeket, a szója élelmiszer-ipari szerepét, a szójakészítményeket és felhasználási területüket, a takarmányozásban betöltött szerepét.

 

Mezőgazda Kiadó, 2007.

Írta: Kralovánszky U. Pál – Bódis László – Balikó Sándor

Lektor: Dr. Oláh István, Dr. Vidács György

Tartalom

Bevezető

I. A szója élelem vagy takarmány?

A szója felhasználási köre

Miért esznek az emberek szóját?

A szójafehérje „tragédiája” Amerikában

A nagy szójatermelők és a nagy szója fogyasztók

A szója szerepe a világ élelmezésében

A szójatermelés kényszer vagy további lehetőség?

II. A szójabab feldolgozásának műveletei

Fizikai műveletek

Kémiai műveletek

Biológiai műveletek

III. A szójafeldolgozás ipari technológiái

Extrakciós technológia

Szójakoncentrátum előállítása

Szójaizolátum gyártása

Szálhúzásos technológia – húsanalóg előállítása

Pörkölt szója előállítása

Csíráztatott szójabab feldolgozása

Modifikált szójafehérje eljárás tejszín helyettesítésére

Hidrotermikus technológia

IV. A szójafeldolgozás hazai helyzete

A hazai technológiai fejlesztések indokai

A „szuproszója” technológia

Az Unipro eljárás

Extrudálási technológia

Hidrotermikus eljárás

Lapkázás, pelyhesítés

Mikrohullámú szójatechnológiák

Mikronizálás

A szervessavas erjesztés (kofermentálás)

V. A szója táplálkozási értéke

A szójakészítmények jellemző beltartalmi adatai

A szója táplálkozásbiológiai értéke

A szójatermékek elfogadottsága

A szója antinutritív anyagairól

VI. Szójafehérje termékek

Szójaliszt (zsírtalan)

Szójahéjliszt, szójakorpa

Szójakoncentrátum és szójaizolátum

Textúrált szójafehérje (TVP)

Speciális szójafehérje készítmények

Extrudált szójaliszt

Full-fat szója

Szójapehely

VII. A szójaolaj

Az olajkinyerés története

A szójaolaj

Szójalecitin

VIII. A szójabab mint élelmiszer

A szójakészítmények funkcionális tulajdonságai

Szójafelhasználás a sütőiparban és a pékségekben

Szójafelhasználás az édesiparban és a cukrászatban

Szójafelhasználás a húsiparban

Szójafelhasználás a tejiparban

Szójafelhasználás a konzerviparban

Fehérjeipar: az élelmiszer-termelés új iparága

Szója a háztartásokban

Szója a nagykonyhai, üzemi étkeztetésben

A szója szerepe a dietoterápiás ételek készítésében

Szója az iskolai étkeztetés programjában

A szója szerepe az idős emberek táplálkozásában

Szója a sportolók étrendjében

A szójafehérje élelmiszer-ipari alkalmazásának szabályozása

IX. A Kelet hagyományos szójatermékei és előállításuk

A távol-keleti konyha és étkezés

Kínai szójaételek

Fontosabb műveletek

Zsenge szójabab

Szójacsíra

Szójatej (natúr)

Üdítőitalok, ízesített szójatej

Yuba

Okara

Tofú

Miszó (szójapaszta)

Tempeh

Natto

Szójaszósz

X. Szója a takarmányozásban

Hazai történeti áttekintés

A szója takarmányozási szerepének növekedése

A fehérjekoncentrációs igény

A szójafehérje biológiai értéke

Aminosav-garnitúra a szójában

A fehérje és az aminosavak emészthetősége

Az emészthetőség újszerű értékelése

Technológiai műveletek hatása a takarmányozási eredményekre

Szója a tej pótló tápszerekben

Full-fat szója

Az extrahált szójadara szerepe a hazai takarmányozás gyakorlatában

Helyettesíthető-e egymással az extrahált és a full-fat szója?

A szója és a napraforgó fehérjéinek összehangolása

A szója szerepe az állati eredetű fehérjék etetésének tiltását követően

Szója a halak takarmányozásában

Szója a társállatok takarmányában

XI. A szójafeldolgozás és-felhasználás ökonómiai kérdései

A feldolgozás költségeinek alakulása

A feldolgozási technológiák beruházási igénye

A szója élelmezéshez kapcsolódó gazdasági kérdései

A szójatakarmányozás hatékonyságának javulása

Utószó

Irodalom