Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A tehetséggondozás és -kutatás története

Paraméterek

Szerző Tóth László
Cím A tehetséggondozás és -kutatás története
Kiadó Didakt Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 176 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5212 08 6
Eredeti ár:
2.800 Ft
2.660 Ft
Online kedvezmény: 5%

A könyv nem csupán a tehetség gondozás történetéről szól, hanem azoknak a kutatásoknak a történetéről is, amelyek révén a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés tudományos diszciplínává vált, és bevonult a pszichológia és a pedagógia tudományának, valamint a tanítás gyakorlatának körébe.

Leírás

Ma, amikor hazánkban a Géniusz program jóvoltából országos, sőt határon átívelő mozgalommá vált a tehetségfejlesztés ügye, amikor tehetségpontok százai jöttek létre, időszerű egy kicsit megállni, és visszatekinteni a múltra, hogyan volt a tehetségfejlesztés ügye régen, hogyan változott a tehetségesekhez való viszonyulás az elmúlt évszázadok alatt a kezdetektől napjainkig.
Mint a cím is jelzi, ez a könyv nem csupán a tehetség gondozás történetéről szól, hanem azoknak a kutatásoknak a történetéről is, amelyek révén a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés tudományos diszciplínává vált, és bevonult a pszichológia és a pedagógia tudományának, valamint a tanítás gyakorlatának körébe. Ennél fogva az olvasó kutatástörténeti fejtegetésekkel is találkozik, melyek azonban – a szerző ezt megígéri – érthető formában kerülnek közreadásra.
Talán meglepi az olvasót, hogy a magyar mellett külföldi, nagyrészt amerikai történeti vonatkozásokkal is szolgál a könyv, de ezek bemutatása nélkül nem lenne teljes a krónika. Tehetséggondozás és -kutatás ugyanis nem csak Magyarországon folyt, más országok is felismerték a tehetségben rejlő értéket, és ki-ki a maga módján – olykor több, máskor kevesebb figyelmet szentelve – igyekezett a tehetségesek mellé állni.
Amint az egy történettel foglalkozó könyvhöz illik, ez a könyv is kronológiai sorrendben halad, vagyis a kezdetektől veszi szemügyre a tehetség- gondozás problémakörét, és a jelen korral végződik, bemutatva, hogy napjainkra hová fejlődött a tehetséggondozás ügye. Látni fogjuk, hogy a tehetséggondozásban történetileg hullámhegyek és hullámvölgyek követik egy mást akár egy országon, például Magyarországon belül is. Teljesen más a helyzet Magyarországon ma, mint fél évszázaddal ezelőtt, amikor a politika a tehetségügyet nemhogy mellőzte, hanem a három T jegyében (Támogatás, Tűrés, Tiltás) – Harsányi István kifejezésével élve – búvópatak sorsra kényszerítette.
A politika azonban nem csak hazánkban befolyásolta a tehetségügyet. Látni fogjuk, hogy egy nálunk jóval nagyobb és fejlettebb ország, az Egyesült Államok, de más országok történetében is a tehetségesekhez való hozzáállás nem volt mentes a politikától, jóllehet a tudósok, a terület avatott szakemberei igyekeztek magukat függetleníteni a politikától, és a korrekt kutatások megállapításait tekintették irányadónak.
Hogyan is volt egykor? Miért volt úgy, ahogy volt? Mi változott? Mitől változott? – íme néhány kérdés, amelyeket érdemes nagyító alá venni, ami kor a tehetségügy történetét át akarjuk gondolni. És miért ne akarnánk át gondolni, hiszen a ma számára tanulságos a múlt, tanulságos az, amit egy koron a tehetségesek érdekében elkövettek. Tanulságos azért, mert a múltból építkezik a jelen és a jövő, a múltból érthetjük meg és tudjuk helyére tenni azt, amit a tehetséggondozás jelenének nevezünk.
Kiknek szól ez a könyv? Elsősorban pedagógusoknak, olyan pedagógusoknak, akik tehetséges gyermekekkel foglalkoznak, vagy szeretnének foglalkozni; szülőknek, akiket tehetséges gyermekkel, gyermekekkel áldott meg a sors; oktatáspolitikával foglalkozóknak, akik támpontokat keresnek a tehetségügyet érintő döntésekhez; és mindazoknak, akiket egyszerűen csak érdekel, mi történt a századok során a tehetségesekkel, hogyan viszonyult hozzájuk az adott kor oktatáspolitikája, és hogyan csapódott le ez az iskolai oktatásban.
Remélhetőleg a könyvben olvasottak hozzájárulnak ahhoz a közkeletű, ámde téves hiedelem szétoszlatásához, miszerint a tehetségesekkel nem kell foglalkozni, mert a tehetség utat tör magának. Jó lenne, ha így lenne, de nem így van. A tehetségesek ugyanúgy sajátos nevelési igényűek, mint akiket SNI névvel illet az oktatási törvény, csak éppen másfajta foglalkoztatásra van szükségük. Hogy hogyan történt ez a régmúlttól napjainkig, erről szól ez a könyv.
 
Lektor: Balogh László 

Tartalom

Előszó
1. Tehetséggondozás a régmúltban
Az ókori Kína
Görögország
Róma, középkor, reneszánsz, reformáció
A török palotaiskola
Amerikai kolóniák
2. A tehetség tudományos kutatásának kezdetei a XIX. században
Galton munkássága
Az eugénika koncepciója
A szociáldarwinizmus
Lombroso és követői
3. A tehetség mint intellektuális képesség
Az intelligenciavizsgálatok története
Az intelligenciastruktúra kutatásának története
Terman longitudinális kutatása
Hollingworth, Leta A. S.
Piaget, J.
4. A tehetségfejlesztési mozgalom története az Egyesült Államokban
Termantól a Marland-jelentésig
A kormány szerepvállalásának alakulása a Marland-jelentés után
A Tehetségügyi Hivatal Szövetségi szerepének megváltozása
Állami erőfeszítések a tehetségesek oktatásáért
A helyi szintű oktatás szerepe a tehetségprogramok életre hívásában
A tehetségesek oktatásának helyzete a 80-as években
A tehetségesek oktatásának tendenciái
Nemzeti jelentések az iskolai oktatás színvonaláról és ezek ajánlásai a tehetségesek oktatása számára
Szakértők a jelentésekről
A tehetségesek oktatásának mai problémái
Amiben a tehetségesek oktatásának képviselői hisznek
A legújabb fejlemények
5. A tehetséggondozás története más országokban
Németország
Izrael
Dél-Afrika
Mauritius
6. A kreativitás és kutatása
A kreativitás
Kreativitáskutatás és -fejlesztés
Példák a „csomagok és programok” periódusából
Kreativitástesztek
A kreativitás mérése napjainkban
7. A tehetséggondozás története Magyarországon
A kezdetek
A magyar tehetségvédelmi mozgalom első szakasza a századfordulótól 1931-ig
A magyar tehetségvédelmi mozgalom második szakasza, 1935–1948
A magyar tehetségvédelmi mozgalom harmadik szakasza, 1948–1989
A magyar tehetségvédelmi mozgalom negyedik szakasza, 1989–2006
A Magyar Tehetséggondozó Társaság története
A Láthatatlan Kollégium
A debreceni tehetségműhely
8. Fejlemények a 2010-es évtized közepétől
A 2006-os Kormányhatározat
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács
A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Tehetségpontok
Nemzeti Tehetség Program
Tehetségprogram 2012-re
9. Kitekintés
Felhasznált irodalom