Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A tizedes meg a többiek (DVD)

Paraméterek

Szerző Keleti Márton
Cím A tizedes meg a többiek (DVD)
Alcím Fekete-fehér, magyar háborús kalandfilm-vígjáték
Kiadó Magyar Nemzeti Filmarchívum
Kiadás éve 2015
Formátum DVD
ISBN 5 999884 681 717
Eredeti ár:
990 Ft

A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes (Sinkovits Imre) a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra (Major Tamás) bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot, és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve.

Leírás

Az oroszok már a spájzban vannak - ez a mondat immár legenda. A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes (Sinkovits Imre) a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra (Major Tamás) bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot, és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost, ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is. Egy nyilas csapat végül leleplezi őket. Felveszik a harcot a nyilasokkal, de menekülés közben szovjet hadifogságba kerülnek. A táborban partizáncsapatot szerveznek, de Molnár tizedes inkább hazafelé veszi az irányt. Persze végül ő is visszafordul és a többiek után indul.
 
Készült: 1965 (101 perc)
Rendezte: Keleti Márton
Főszereplők: Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás, Márkus László, Ungváry László, Cs. Németh Lajos, Kozák László, Szabó Gyula, Pálos György
Forgatókönyvíró: Dobozy Imre és Szász Péter
Zeneszerző: Sárközy István
Operatőr: Pásztor István
Díszlettervező: Duba László
Jelmeztervező: Katona Piroska
Vágó: Morell Mihály

Tartalom

Extrák:
Sinkovits Imre a filmről (1983, MTV) 5’
Híradó tudósítás a játékfilmszemléről (MFH, 1964/65) 4’