Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A válság mozija

Paraméterek

Szerző Kalmár György
Cím A válság mozija
Alcím A 21. századi európai rendezői film
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 328 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 556 412 5
Eredeti ár:
4.500 Ft
4.050 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző azt vizsgálja, hogy az európai művészfilm miként reagál a válsághelyzetekre, hogyan értelmezi a világ jelentésének gyors átalakulását, milyen elbeszéléseket konstruál a nagy elbeszélések kortárs elvesztésének árnyékában, és milyen filmes identitásokat hoz létre a személyes meggyőződések, politikai erők és ideológiai paradigmák drámai átrendeződésének idején. 

Leírás

Talán 2001. szeptember 11-én kezdődött az egész, amikor a World Trade Center ikertornyaival együtt összeomlott a történelem végébe vetett utópikus hitünk is, majd folytatódott a 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válsággal, aztán jött a brexit, jött Trump, majd 2020-ban a Covid-világjárvány, 2022-ben pedig az orosz–ukrán háború… A válság állapota tehát a zűrzavar időszaka is, amikor a világ megértése komoly kihívást jelenthet. A legtöbb történelmi léptékű tervünk és nagy elbeszélésünk, amelyekre a 20. század végén támaszkodtunk, megrendült az új évezred első két évtizedében…
Ebben a könyvben azt szeretném megvizsgálni, hogy az európai művészfilm miként reagál erre a válsághelyzetre, hogyan értelmezi a világ jelentésének gyors átalakulását, milyen elbeszéléseket konstruál a nagy elbeszélések kortárs elvesztésének árnyékában, és milyen filmes identitásokat hoz létre a személyes meggyőződések, politikai erők és ideológiai paradigmák drámai átrendeződésének idején. Az európai filmek ábrázolási stratégiáinak elmozdulásán és a filmekben megjelenő „őslakos” helyiek reprezentációjának változásain keresztül igyekszem feltérképezni a társadalmi-kulturális átalakulásokat, illetve elemezni az európai mozi által a jelen „forró” kérdéseire adott válaszokat. Más szóval történelmi, társadalmi és kulturális kontextusban kívánom vizsgálni az európai filmeket.

A szerző

Kalmár György a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékének habilitált docense. 1997-ben kapott magyar–angol szakos diplomát a Debreceni Egyetemen, majd egy évig az Oxfordi Egyetemen végzett kutatást, 1999 óta a DE oktatója. Első PhD-fokozatát filozófiából szerezte 2003-ban, a másodikat irodalomból 2007-ben. Fő kutatási területei az irodalom- és kultúraelmélet, a kortárs európai film, a gender studies valamint az angol irodalom története. Több mint hetven tanulmány, szakcikk és hat könyv szerzője. Legutóbbi kötetei a Formations of Masculinity in Postcommunist Hungarian Cinema (Palgrave Macmillan, 2017), mely magyarul a Gondolat Kiadónál jelent meg A férfiasság alakzatai a rendszerváltás utáni magyar rendezői filmben címmel (2018), és a Post- Crisis European Cinema: White Men in Off-Modern Landscapes (Palgrave Macmillan 2020).

 

Gondolat Kiadó, 2023.

Írta: Kalmár György

Tartalom

ELŐSZÓ. Gondolkodás válság idején

1. BEVEZETÉS. Európa a krízisek korában, fehér férfiak és a rendezői film

2. A VISSZAVONULÁS RÍTUSAI

3. FELDOLGOZATLAN MÚLTAK

4. ADDIKCIÓ ÉS ESZKÉPIZMUS

5. MIGRÁCIÓ

6. A JOBBOLDALI RADIKALIZMUS

7. DÜHÖS ÖREG FÉRFIAK

8. ZÁRÓ MEGJEGYZÉSEK

Szakirodalom