Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A varázsszó

Paraméterek

Szerző Csikós Csaba
Cím A varázsszó
Kiadó Pannon Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2000
Terjedelem 258 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN PEK01
Ár:
1.155 Ft

Az írások korunk globális krízisének, pluralizmusnak álcázott egzisztenciális, intellektuális és morális talajvesztésének megoldására kínálnak egy lehetséges alternatívát.

Leírás

A címben jelzett varázsszó, mint központi regulatív alapelv – kissé merészebben fogalmazva, metaparadigmatikus princípium – egységbe fogja ezt a heterogén írásokból összeállított gyűjteményt; vagyis azokat a gondolatokat fűzi csokorba, amelyek a szerzőt megérintették, inspirálták és foglalkoztatták, s amelyek meghaladják egy pontosan körvonalazható szaktudományos munka kereteit. Bizonyos szempontból útjelző, iránytű lehet az írások többségének tartalma, mely korunk globális krízisének, pluralizmusnak álcázott egzisztenciális, intellektuális és morális talajvesztésének megoldására kínál egy lehetséges alternatívát. Ezért a strukturálás sem teljesen egyértelmű, s talán e tarka sokaság nem is rendezhető igazán összefüggő horizontba, inkább csak – a centrális gondolatot mindenkor szem előtt tartva – a kaleidoszkóp sokszínű szimmetriájával próbálja rabul ejteni a tisztelt olvasót.
A kötetben jobbára olyan közlemények szerepelnek, melyek már megjelentek vagy megjelenésre várnak különféle folyóiratok hasábjain, de vannak köztük olyanok is, amelyek az asztalfióknak készültek, és itt látnak először – s talán utoljára – napvilágot. Mindez azonban ne szegje a nyájas olvasó kedvét, mert – bár a szerző tudatában van kissé beszűkült és számos vonatkozásban egysíkú gondolkodásmódjának – az e cikkekben felkínált paletta tán van olyan színes és gazdag, hogy ha valaki nem egyvégtében fog hozzá esti szórakoztató olvasmányként való áttanulmányozásához, akkor feltehetőleg elgondolkodik egy-egy szokatlan beállításon, újszerű megvilágításon, egyedi meglátáson. Ez természetszerűleg nem a szerző érdeme, hanem a hallgatótársadalom iránt érzett tiszteletteljes szeretetéből és küldetéstudatából fakadó felismeréseknek, impulzusoknak formába öntése. 
 
Írta: Csikós Csaba
Lektor: Fila Béla

Tartalom

Előszó helyett
Prológus
Fények és árnyak
Tudományok – ökológia
Eretnek gondolatok a tudományról
Eretnek gondolatok a filozófiáról
A teológia: krízis és katarzis
A mélypont ragyogása az ökológiai válság sodrában
A csend dimenziói
Antropológia
A maga képére és hasonlatosságára ...
Az ember metafizikai-teológiai megközelítése
Az ember nemisége (szerelem, házasság)
A nyelv csodája
Biblia és pedagógia
Nevelni annyi, mint szeretni
Jézus megkísértése - a modern ember lelki orientációjának hármas torzulása
A tékozló fiú példázata - pedagógiai-pszichológiai tanulmány
Az irgalmas szamaritánus példázata
Arc a tükörben - a biblia üzenete az Istenről és az emberről
Szintézis
A kozmosz megőrzésének végső reménye
Epilógus
Valójában mit jelent szeretni