Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A világjárvány pszichológiája

Paraméterek

Sorozat A pszichológia gyakorlata
Szerző V. Komlósi Annamária – Polonyi Tünde
Cím A világjárvány pszichológiája
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 176 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5981 49 4
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.325 Ft
Online kedvezmény: 5%

Kötetünk a pandémia sokfajta problémáját feltérképező hazai pszichológiai kutatások gazdag válogatását mutatja be, a szakemberek és a laikus érdeklődő olvasók számára egyaránt figyelmet érdemlő stílusban. A pandémia hatásainak bemutatásával arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy világunkban szokatlanul intenzív változások zajlanak, amelyeket azonban kellő tudatossággal és konstruktív összefogással kezelni tudna az emberiség.

Leírás

Katasztrófákban már edzett, és ezért többfajta katasztrófára is jól felkészült világunk 2019 végén olyan terhet kapott a vállára, amire eddig még nem volt példa. A Covid–19 vírus rohamos terjedése és évek óta szűnni nem akaró jelenléte minden ország, és minden egyén életét felbolygatta, méghozzá az élet összes terepén, az egészségügytől a gazdasági életen át a magánélet minden színteréig. A pandémia a döntéshozókat világszerte újabb és újabb kemény kihívások elé állította, ezért a tudománynak is hadrendbe kellett állnia – köztük a pszichológiának is. A pszichológus kutatók már 2020 tavaszától vizsgálni kezdték magának a fertőzésnek és fertőzésveszélynek, továbbá a védekezést szolgáló intézkedéseknek a hatásait az emberek pszichés és fizikai állapotára, a kapcsolataik alakulására, a munkahelyi és oktatási helyzetük változásaira, és az intézkedésekkel kapcsolatos reagálásaikra.

Kötetünk a pandémia sokfajta problémáját feltérképező hazai pszichológiai kutatások gazdag válogatását mutatja be, a szakemberek és a laikus érdeklődő olvasók számára egyaránt figyelmet érdemlő stílusban. A pandémia hatásainak bemutatásával arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy világunkban szokatlanul intenzív változások zajlanak, amelyeket azonban kellő tudatossággal és konstruktív összefogással kezelni tudna az emberiség.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2022.

A pszichológia gyakorlata–sorozat

Szerkesztette: V. Komlósi Annamária – Polonyi Tünde

Lektor: V. Komlósi Annamária

Tartalom

Előszó (Polonyi Tünde és V. Komlósi Annamária)

Bevezető: A koronavírus-világjárvány katasztrófapszichológiai tanulságai (V. Komlósi Annamária)

A koronavírus-járvány szomatikus- és mentális egészséget érintő hatásai

Diabétesz distressz és adherencia vizsgálata II-es típusú cukorbetegek körében, a Covid-19 pandémia idején (Heckenberger-Nagy Evelyn, Tiringer István)

Krónikus légzőszervi betegek élményvilágának vizsgálata a Covid-19 világjárvány idején interpretatív fenomenológiai analízissel (Tomán Edina, Pintér Judit Nóra, Hargitai Rita)

A Debreceni Egyetemen tanuló magyar és külföldi hallgatók pszichopatológiai tüneteinek összehasonlító vizsgálata a pandémia különböző fázisaiban (Szemán-NagyAnita, Kolozsvári László Róbert, Garbóczy Szabolcs, Rekenyi Viktor, Almássy Zsuzsanna, Hőgye-NagyÁgnes, Bernáth Ágnes, Ocsenás Dorottya, Mohamed S. Ahmad, Ala’a B. Tammemi, Szerdahelyi Bence)

Egészség ügyi dolgozók mentális egészsége a Covid-19 járvány két hullámában (Dezső Flóra, Birkás Béla, Vizin Gabriella, Váncsa Szilárd, Szőcs Henrietta, Erőss Attila, Lex Dániel, Gede Noémi, Molnár Zsolt, Hegyi Péter, Csathó Árpád)

Szubjektív jól-lét mutatók alakulása magyar pedagógusok körében a SARS-COV-2 pandémia egyes hullámai során (Juhász Rebeka, Kiss-Geosits Beatrix, Bárdos György)

Érzelmek a maszk mögött (Volosin Márta, Hallgató Emese, Csábi Eszter)

„Most még emiatt is izguljak?” – A klímaváltozással és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalom összefüggései a közgondolkodásban (Varga Attila, Ágoston-Kostyál Csilla, Berze Iván Zsolt, Dúll Andrea)

A koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések hatásai életkori és családi működés összefüggésében

Serdülőkön és felnőtteken végzett utánkövetéses kockázatészlelés és reziliencia-vizsgálatok a koronavírus-járvány idején (Ficzere Márton, Kövesdi Andrea, Rózsa Sándor)

Idősek és egyetemisták pszichológiai jólléte és megküzdési stratégiái a Covid-19 járvány idején Magyarországon (Zsidó N. András, Arató Nikolett, Inhóf Orsolya, Matuz-Budai Timea, Stecina T. Diána, Attila Sík, Lábadi Beatrix)

Az anyák gondozói feladatainak alakulása a Covid-19 világjárvány első és második hulláma során (Lendvai Lilla, Végh Judit, Dúll Andrea, Nguyen Luu Lan Anh)

Távoktatással kapcsolatos szülői tapasztalatok egészségügyi dolgozók körében a Covid-19 járvány első hulláma idején (Farkas Ildikó, Dúll Andrea)

Szülőként a Covid-19 időszakban (Miklósi Mónika, Hurton Emese, Szkotniczky Anita, Kárpáti Noémi Vivien, Kustos Dóra, Márhoffer Katalin Nóra, Nagy Eszter, Zsíros Laura)

A koronavírus-járvány hatása a munka világában, különös tekintettel a digitalizácós átállásra, környezetpszichológiai hatásokat is érintve

A járvány hatásai a munka világában (Buzás Barnabás, Faragó Klára)

A karantén iroda jelensége környezetpszichológiai megközelítésben (Frankó Luca, Somogyi Krisztina, Tóth-Varga Violetta, Keszei Barbara)

A magyar szervezetek digitalizációjának felmérése és a látens depriváció hatásainak megjelenése a távmunka során (Simon Adél Csenge, Kiss Orhidea Edith)

Szervezeti bizalom, vezetői tapasztalatok a távolléti munkavégzéssel összefüggésben a magyarországi járvány első és második hulláma idején (Szathmári Edit, Kiss Orhidea Edith)

Védelmi reakciók a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések negatív hatásai ellen

A reziliencia védő szerepe a Covid-19 időszakban (Kövesdi Andrea, Soltész-Várhelyi Klára)

Érzelmek szabályozása és a térhasználat összefüggései a karanténban (Tóth-Varga Violetta, Somogyi Krisztina, Frankó Luca, Keszei Barbara)

Érzelmi és pszichés jóllét, félelmek és tanulságok a Covid-19 járvány első és második hulláma alatt (Fülöp Márta, Molnár Balázs Nándor, Holka Szilárd, Saád Judit, Al Ghaoui Hesna)

Speciális pszichológiai módszerek alkalmazása a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések fizikai és lelki következményeinek gyógyításában

Segítő szuggesztiók a Covid-19 intenzív ellátásban – esetismertetés (Jakubovits Edit)

Pszichés kríziskezelés a koronavírus-járvány kezdetén. A gyakorlati alkalmazás tanulságai (Sebestyén Árpád)

A változás képei. Online önsegítő művészetterápián alapuló feladatok a pandémia alatt (Valachiné Geréb Zsuzsanna, Cserjési Renáta)

Zárszó

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.250 Ft 3.825 Ft