Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Affektusszabályozás, mentalizáció és a szelf kialakulása

Paraméterek

Szerző Peter Fonagy – Gergely György – Elliot L. Jurist – Mary Target
Cím Affektusszabályozás, mentalizáció és a szelf kialakulása
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 510 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5981 66 1
Eredeti ár:
8.925 Ft
8.479 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet átfogóan és érzékletesen tárgyalja a pszichológia két központi fogalmát: az affektusok szabályozását és a mentalizációt. Megalapozott és megvilágító hatású munkájában a négy kiváló pszichoanalitikus és kutató a kötődés és az érzelmi fejlődés szerepére helyezi a hangsúlyt, ötvözve a fejlődéslélektan, a kötődéselmélet és a pszichoanalitikus gyakorlat eredményeit.

Leírás

A kötet átfogóan és érzékletesen tárgyalja a pszichológia két központi fogalmát: az affektusok szabályozását és a mentalizációt. Megalapozott és megvilágító hatású munkájában a négy kiváló pszichoanalitikus és kutató a kötődés és az érzelmi fejlődés szerepére helyezi a hangsúlyt, ötvözve a fejlődéslélektan, a kötődéselmélet és a pszichoanalitikus gyakorlat eredményeit. Lépésről lépésre követhetjük a szelf kialakulásának szakaszait a gondozó kapcsolat keretein belül. Gondolataikat a szerzők széles körű elméleti háttérrel és izgalmas esettanulmányokkal támasztják alá. Könyvüket olvasva minden, pszichológia iránt érdeklődő olvasóban erősödik a meggyőződés: összetett terápiás technikával még a súlyos előzményekkel terhelt pácienseknél is fejleszthető a mentalizáció és az érzelmek szabályozása.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2022.

Írta: Peter Fonagy – Gergely György – Elliot L. Jurist – Mary Target

Fordította: Halmai Tamás

 

Peter Fonagy, PhD, a Brit Akadémia tagja, a pszichoanalízis Freud-emlékprofesszora és a Londoni Egyetem Klinikai Egészségpszichológiai Tanszékének vezetője. A kansasi Menninger Alapítvány Gyermek- és Családközpontjának, valamint a Klinikai és Hatékonysági Központjának igazgatója. Kutatási vezető a londoni Anna Freud Központban. Klinikai szakpszichológus, a Brit Pszichoanalitikus Egyesület kiképző analitikusa és szupervizora gyermek- és felnőtt analízisben. A Nemzetközi Pszichoanalitikus Társaság alelnöke, a Társaság Kutatóbizottságának elnöke. Számos folyóiratnak, többek között a Development and Psychopathology-nak és a Bulletin of the Menninger Clinic-nek szerkesztőségi tagja. Több mint 200 szakcikk és könyvfejezet szerzője; több monográfia szerzője, illetve szerkesztője. A közelmúltban megjelent művei a következők: What Works for Whom: A Critical Review of Psychotherapy Research (társszerző: A. Roth, Guilford Press, 1996), Psychoanalysis on the Move: The Work of Joseph Sandler (társszerkesztő: A. Cooper és R. Wallerstein, Routledge, 1999), Attachment Theory and Psychoanalysis (Other Press, 2001), valamint az Evidence-Based Child Mental Health: A Comprehensive Review of Treatment Interventions (társszerzők: M. Target, D. Cottrell, J. Phillips és Z. Kurtz, Guilford Press, megjelenés alatt).

Gergely György, PhD, a Magyar Tudományos Akadémián működő Pszichológiai Intézet Fejlődéspszichológiai Laboratóriumának vezetője, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Kognitív Fejlődési Doktori Program kiemelt oktatója. Klinikai szakpszichológus és a következő intézmények vendégoktatója: a müncheni Max Planck Pszichológiai Intézet, a Menninger Klinika Gyermek- és Családközpontja, a Londoni Egyetem Pszichológia Tanszéke, valamint a Berkeley-i Egyetem Pszichológia Tanszéke. A Triesztben működő Európai Idegtudományos Kezdeményezés Bizottságának tagja. A Free Word Order and Discourse Interpretation (Budapest: Academic Press, 1991) című kötet szerzője, valamint több jelentős szakfolyóirat szerkesztőségi tagja.

Elliot L. Jurist, PhD, a Hofstra Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője és a Columbia Egyetem Pszichiátria Tanszékén működő Orvos- és Sebésztestület oktatója. A Beyond Hegel and Nietzsche: Philosophy, Culture and Agency (MIT Press, 2000) című kötet, valamint számos, a filozófia és a pszichoanalízis témájában született cikk szerzője. A New York-i Presbiteriánus Kórházban működő Neuropszichiátriai Szolgálat, valamint a New York Állami Pszichiátriai Intézet Etikai Bizottságának tagja.

Mary Target, PhD, a pszichoanalízis kiemelt oktatója a Londoni Egyetemen, és a Brit Pszichoanalitikus Egyesület társult tagja. Az Anna Freud Központban működő Kutatóbizottság helyettes elnöke, a Brit Pszichoanalitikus Egyesület Kutatóbizottságának elnöke, a Tantervi és Tudományos Bizottságok tagja, az Európai Pszichoanalitikus Szövetségben működő Pszichoanalitikus Oktatás munkaszekció elnöke. A Londoni Egyetem Pszichoanalitikus Elméleti Mesterkurzusának, valamint a Londoni Egyetem és az Anna Freud Központ kooperációjában működő, gyermekek és serdülők számára kidolgozott pszichoterápiás doktorátusának szervezője. Számos szakfolyóirat, többek között az International Journal of Psychoanalysis szerkesztőségi tagja, a Whurr Kiadónál a pszichoanalitikus témájú könyvek sorozatszerkesztője és a Routledge Kiadó Új Pszichoanalitikus Könyvtár társszerkesztője. Számos országban dolgozó kutatóval működik együtt a fejlődési pszichopatológia és a pszichoterápia hatásának témáiban. Számos kötet, többek között az Attacamento e Funzione Riflessiva (társszerző: P. Fonagy, Milánó: Raffaello Cortina Editore, 2000), a The Outcomes of Psychoanalytic Treatment (társszerkesztő: M. Leuzinger-Bohleber, Whurr, megjelenés alatt) szerzője, illetve szerkesztője.

Tartalom

A szerzőkről

Köszönetnyilvánítás

Bevezetés

I. RÉSZ

ELMÉLETI SZEMPONTOK

1. FEJEZET

Kötődés és reflektív működés: mi a szerepük az önszerveződésben?

2. FEJEZET

Az affektusok és az affektusszabályozás történeti és interdiszciplináris nézőpontból

3. FEJEZET

A mentalizáció fejlődésének pszichoszociális modellje: a viselkedésgenetikus kihívása

II. RÉSZ

FEJLŐDÉSLÉLEKTANI SZEMPONTOK

4. FEJEZET

Az affektusok tükrözésének társas biofeedback-elmélete: az érzelmi önészlelés és önirányítás fejlődése az élet első két évében

5. FEJEZET

A szelf és az ágencia kialakulása

6. FEJEZET

„Játék a valósággal”: fejlődéslélektani kutatás és a szubjektivitás fejlődésének pszichoanalitikus modellje

7. FEJEZET

Az affektusok jelölt tükrözése és a mintha-játékok affektusszabályozó használata

8. FEJEZET

A normális serdülőkor és a serdülőkori válság fejlődéslélektani kérdései

III. RÉSZ

KLINIKAI SZEMPONTOK

9. FEJEZET

A határeseti személyiségzavar gyökerei: dezorganizált kötődés

10. FEJEZET

A határeseti állapotok lelki valósága

11. FEJEZET

Mentalizált affektivitás klinikai körülmények között

Utószó

Irodalom

Név- és tárgymutató

Kapcsolódó kiadványok