Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Agitátorok

Paraméterek

Sorozat Modern magyar történelem
Szerző Huhák Heléna
Cím Agitátorok
Alcím Kommunista mozgósítás a pártállam kiépítésének mindennapjaiban (1948–1953)
Kiadó Jaffa Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 280 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 4755 15 9
Eredeti ár:
3.999 Ft
3.399 Ft
Online kedvezmény: 15%

Milyen eszközökkel igyekeztek a kommunisták meggyőzni a hétköznapi embereket arról, hogy a létező világok legjobbikát ígérik nekik? Miként vált a politikai propaganda a mindennapok részévé az 1948 utáni években? Mit jelentett a házi agitáció, és mi volt a célja? Milyen szerepe volt a kommunista „újbeszélnek” a meggyőzésben, a mindennapos kis alkukban és az egyéni érdekérvényesítésben? 

Leírás

Milyen eszközökkel igyekeztek a kommunisták meggyőzni a hétköznapi embereket arról, hogy a létező világok legjobbikát ígérik nekik? Miként vált a politikai propaganda a mindennapok részévé az 1948 utáni években? Mit jelentett a házi agitáció, és mi volt a célja? Milyen szerepe volt a kommunista „újbeszélnek” a meggyőzésben, a mindennapos kis alkukban és az egyéni érdekérvényesítésben? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Huhák Heléna széles körű forrásanyagra, a hivatalos iratok mellett naplókra és magániratokra is épülő könyve. A szerző bemutatja, hogyan próbálták az agitátorok – más néven a népnevelők – manipulálni és mozgósítani a társadalom tagjait hétköznapi helyzetekben, és hogy milyen hatása volt az agitációnak a személyes kapcsolatokra és a nyelvhasználatra.

A pártiratokban a népnevelők „reakciós tömbökből” álló agitációs térképeket gyártottak, a lakásokban leleplező tárgyak után kutattak, a „kispolgárokat” önkritikára, pártszerű szeretetre és gyűlöletre tanították. A jelentőlapok történeteiben a meggyőzendő „ellenség” a bérházakban, a közértben és a templomok környékén, de szinte bárhol feltűnhetett.

A szerző részletesen feltárja, hogyan változott meg a valóság észlelése az agitprop hálózat hatására, és hogy a hivatalos iratokban elképzelt világot nemcsak a propaganda, de a népnevelők, sőt a „népneveltek” tapasztalatai és érdekei is formálták. Ezekben az években a házi agitáció nem egyszerűen az otthonok bevételét jelentette, a magántér az érdekérvényesítés, a panaszkodás és az alkudozás helyszínévé is válhatott.

Huhák Heléna történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézetének kutatója. A Kismama sárga csillaggal (2015) és a Lágerutazás (2017) című kötetek társszerkesztője. Fő kutatási területe a 20. századi társadalom és mindennapok története.

 

Jaffa Kiadó, 2022.

Modern magyar történelem–sorozat

Írta: Huhák Heléna

Sorozatszerkesztő: Ablonczy Balázs és Müller Rolf

Tartalom

Bevezetés

Az iratgyár: agitációs hálózat

Rendszerhibák: „papírnépnevelők” és jelentéshegyek

Az új nyelv új történetei

Térpropaganda

Választás Vizafogón

Súlypontházak

Leleplező lakások

Távoli helyeken

A kommunista nyelv elsajátítása

Kispolgárok, avagy miért gyakorolt L.-né önkritikát?

Békeagitáció Újlipótvárosban

A kommunista nő esete a főzőtanfolyammal

Három agitátor: személyes mozgásterek

Angyalföld gondnoka

Az ellenőr

A nem agitáló agitátor

A jelentések „valósága”

A magánterek államosítása?

A párttagok magánélete

„Jóindulatú” / „közömbös” / „ellenséges”

Panasznapok és alkudozások

Az otthon otthonossága

Zárszó: az agitátorjelenség

Bibliográfia

Jegyzetek

Név- és tárgymutató