Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Akác sarjerdő-gazdálkodás

Paraméterek

Szerző Rédei Károly
Cím Akác sarjerdő-gazdálkodás
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 92 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 502 989 1
Eredeti ár:
2.360 Ft

Magyarország erdőterületének megközelítőleg 24%-át (456 ezer hektárt) az akác foglalja el. Az állomány 1/3-a mag, 2/3-a sarj eredetű. A könyv mindkét változat előnyét és indokoltságát veszi górcső alá, a biológiai alapok, a felújítási kritériumok és a technológia bemutatásával. A kiadvány az akác sarjerdő-gazdálkodás ismérveit rendszerszerű keretbe foglalva mutatja be.

Leírás

Magyarország erdőterületének megközelítőleg 24%-át (456 ezer hektárt) az akác foglalja el. Az állomány 1/3-a mag, 2/3-a sarj eredetű. A könyv mindkét változat előnyét és indokoltságát veszi górcső alá, a biológiai alapok, a felújítási kritériumok és a technológia bemutatásával.

A kiadvány az akác sarjerdő-gazdálkodás ismérveit rendszerszerű keretbe foglalva mutatja be, mértékadó szakirodalmi hátérrel, valamint a felhalmozott gyakorlati tapasztalatok és az újabb kutatás-fejlesztési és innovatív eredmények tükrében. A tárgyalt termesztési technológia ugyan régóta eredményesen alkalmazott a magyar akáctermesztésben, mindezek ellenére a szerző hézagpótlónak is szánja munkáját a fafajjal való mind eredményesebb, a fatermesztés minőségi követelményeit is hatékonyan figyelembe vevő gazdálkodást segítően. Az akáctermesztés elismertségét nagyban segítette az a tény, hogy 2014-ben az akácot és az akácmézet – az időközben megalakult Akáckoalíció hathatós segítségével – hungarikummá nyilvánították. A teljességet jelentette volna, ha ugyanezt az elismerést a fafaj termesztési technológiája is megkapja. Mindez természetesen nem befolyásolja azt a nemzetközi ismertséget és elismertséget, amelyet a magyar akáctermesztés és a kapcsolódó kutató-fejlesztő tevékenység az elmúlt évtizedekben joggal vívott ki magának. A szerző azzal a hittel bocsátja útjára e könyvet, hogy annak olvasója időtálló, jól áttekinthető, ugyanakkor gyakorlatorientált és innovatív eredményeket is magába foglaló ismeretekhez jut. A kézikönyv célját tekintve nem kizárólagosan csak a szakemberekhez kíván szólni, hanem azokhoz is, akiknek munkája bármely módon kapcsolódik az akác sarjerdő-gazdálkodáshoz.

Dr. Rédei Károly

 

Agroinform Kiadó, 2015.

Írta: Dr. Rédei Károly

Lektor: Bíró Imre, Dr. Tóth Béla

 

Kapcsolódó kiadványok:

Akác fajtaismertető

Az akác növényvédelme

Az akác termesztés-fejlesztésének biológiai alapjai és gyakorlata

Szelektált akácfajták termesztési technológiája

 

Kapcsolódó témakör:

Erdőgazdálkodás