Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Al cor gentil

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Cím Al cor gentil
Alcím Válogatás az olasz költészetből (olasz nyelvű kiadvány)
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1998
Terjedelem 137 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 37 6
Eredeti ár:
1.885 Ft
1.791 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az olasz líra rövid terjedelmű antológiájában híres olasz költők egy-két versét találják az olvasók. (Olasz nyelvű kiadvány.)

Leírás

Az olasz líra rövid terjedelmű antológiájában híres olasz költők egy-két versét találják az olvasók. Hasonló válogatásokba általában a legismertebb, leginkább jellemző verseket szokták felvenni. Ettől a szokástól most a költők egy részénél eltértünk. A válogatás szempontja a könnyebb érthetőség volt, amit jegyzetekkel is szeretnénk segíteni. Ám az olvasók készüljenek fel arra, hogy az irodalmi alkotások s főként a versek megértéséhez szellemi erőfeszítésre van szükség; az érzelmi, művészi élményt mindenkinek magának kell megszereznie. Ezért ne elégedjenek meg a jegyzetek elolvasásával, szóról szóra is próbálják megfejteni a kifejezéseket, mondatokat, mert a szavak megválasztása, a mondatok fűzése önmagában is jelentős metaforákat hordoz, s éppen ez a szép. Az olasz versek megértését ne a legrégibb költőknél kezdjék, hanem legalábbis Dante után.
Az irodalomtörténeti tájékozódást a rövid életrajzi ismertetések könnyítik meg. Az antológiában található költeményeknek mintegy fele századunk olasz költőinek tollából származik. Ez a korszak, mely időben, nyelvileg, irodalomtörténetileg közelebb áll hozzánk, viszonylag kevésbé ismert a magyar közönség előtt. A kötetben jelen van az Olaszországban igen jelentős dialektális költészet is.
 

 

Eötvös József Könyvkiadó, 1998.

Eötvös Klasszikusok–sorozat

Szerkesztette: F. Újhegyi Márta, Ogonovsky Edit

Anyanyelvi lektor: Maria Teresa Angelini, Cobino István