Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Alapvető sebésztechnika

Paraméterek

Szerző Gaál Csaba
Cím Alapvető sebésztechnika
Alcím 3., átdolgozott, bővített kiadás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 248 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 600 8
Ár:
4.200 Ft

A sebésznek az elméleti képzésen kívül kellő kézügyességet is el kell sajátítania. A szájhagyomány azt tanítja, hogy a jól végzett műtét 75%-ban a helyes döntés és 25%-ban a helyes technikai felkészültség eredménye.

Leírás

A sebésznek az elméleti képzésen kívül kellő kézügyességet is el kell sajátítania. A szájhagyomány azt tanítja, hogy a jól végzett műtét 75%-ban a helyes döntés és 25%-ban a helyes technikai felkészültség eredménye. Egy felmérés szerint a sebészek túlnyomó többsége valóban a korrekt megítélés elsőbbségét hangsúlyozza, mely mögött azonban a manualitás szerepe alig marad el. A beteg kezelésében a következő sorrend érvényesül: tudás, (műtéti) képesség, cselekvés. A sebész etikai kötelessége, hogy tudását gyarapítsa, technikai képességét gyorsan és hatásosan fejlessze és az így nyert készséget a beteg javára alkalmazza. A helyes döntés és a korrekt technika a megfelelő betegen adja az igazi sebész értékét. Ha egy műtét „simán”, a szó igazi, sebészi-esztétikai mértékével nézve szépen és zökkenőmentesen zajlik le, biztosak lehetünk abban, hogy mögötte sok munka rejtőzik. Amint a zongorajátékhoz is először az ujjrendet kell megtanulni, úgy az operáláshoz is az alapműveletek begyakorlása az első: ezek mozaikszerű összerakása eredményezi a műtétet. Ha meggondoljuk, hogy a pilóta az első repülés előtt (de utána is!) mennyi időt tölt a szimulátorban, akkor azt kell mondani, hogy a kezdő sebész manuális kiképzése igen sok kivánnivalót hagy maga után. A technika térhódítása azt is jelenti, hogy a képzés még komplexebbé válik, sőt félő, hogy a diszciplína további tagolódását eredményezi. Mindez nem változtat azon a tényen, hogy az alapvető sebésztechnika elsajátítása nélkülözhetetlen.
Nagy örömünkre szolgál a jelenlegi harmadik ki­adás megjelentetése. Ez alkalom volt arra is, hogy végrehajtsuk a szükségessé váló aktualizálást, és bizonyos bővítést. A modern nyomdatechnika lehetővé tette, hogy a bőséges és immáron színes képillusztráció nagyban emelje a könyv szívnonalát.