Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Alkoholhelyzet Magyarországon

Paraméterek

Sorozat RendSzerTan
Szerző Elekes Zsuzsanna
Cím Alkoholhelyzet Magyarországon
Alcím Tények, adatok, elemzések
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 332 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 934 7
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.491 Ft
Online kedvezmény: 10%

Magyarországon a túlzott alkoholfogyasztás a vezető egészségkárosító magatartások közé tartozik. Az alkoholfogyasztás jelentős szerepet játszik a hazai rossz halálozási mutatókban és az elveszített egészséges életévek magas számában. Ugyanakkor az alkoholprobléma csak alkalmanként, rövid időszakokra keltette fel a kutatók és a szakpolitikusok érdeklődését...

Leírás

Magyarországon a túlzott alkoholfogyasztás a vezető egészségkárosító magatartások közé tartozik. Az alkoholfogyasztás jelentős szerepet játszik a hazai rossz halálozási mutatókban és az elveszített egészséges életévek magas számában. Ugyanakkor az alkoholprobléma csak alkalmanként, rövid időszakokra keltette fel a kutatók és a szakpolitikusok érdeklődését. A kötet szerzőinek az volt a célja, hogy egy olyan hiánypótló kiadványt készítsenek, amely bemutatja az alkoholproblémát leíró makrostatisztikai és kutatásokon alapuló adatokat, feltárja a rendelkezésre álló információk korlátait és megbízhatósági problémáit, majd ezek figyelembevételével bemutassa a hazai helyzetet az elmúlt 30 évre vonatkozóan.

A kötet áttekintést nyújt a fogyasztásra vonatkozó főbb makrostatisztikai adatoktól a nem regisztrált fogyasztás mérésével kapcsolatos módszertani problémákon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiig. Továbbá az olvasó betekintést nyerhet az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó károkba: halálozás, egészségügyi és szociális ellátásban kezeltek, bűnözés, közúti és munkahelyi balesetek, gyermekvédelem. Mindemellett bemutatásra kerülnek a három rendszeresen ismétlődő, önbevalláson alapuló kutatás (OLAAP, ESPAD, HBSC) alkoholra vonatkozó eredményei.

Elekes Zsuzsanna a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalom- és Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára, az MTA doktora, az MTA-BCE Társadalom epidemiológiai Kutatócsoport vezetője. Fő kutatási területe az alkohol- és egyéb drogok epidemiológiája, társadalmi magyarázata. Számos nemzetközi kutatásban vett részt, ezek közül meg ha tározó az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) program, amelynek 1995-től, tehát a kezdetektől fogva a magyarországi vezetője. Rizikó magatartásokról a BCE-n és több más egyetemen is rendszeresen tart órákat.

 

L’Harmattan Kiadó, 2023.

RendSzerTan–sorozat

Szerkesztette: Elekes Zsuzsanna