Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Állati növénykert 1.

Paraméterek

Szerző Kenéz Árpád
Cím Állati növénykert 1.
Alcím avagy a növényvilág állatkertje
Kiadó Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft, Gödöllő
Kiadás éve 2017
Terjedelem 118 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 12 9331 9
Eredeti ár:
2.990 Ft

Könyvünk kiváló fotók, szemléletes rajzok segítségével mutat be 50 olyan növényfajt, amelyek nevükben valamilyen állatfaj elnevezését hordozzák. Az ismertetett fajok közül mintegy 30 igen gyakori növény hazánk területén, így a könyv tartalmát gyermekek és felnőttek számára akár egy izgalmas növénytani túra keretében is ismertethetjük.

Leírás

Természetismereti táborok oktatójaként gyakran azt tapasztaltam, hogy a botanika oktatása sokkal nagyobb nehézséget okoz a nevelőknek, és fárasztóbb a gyerekek számára, mint a különböző, állatokat bemutató, hasonszőrű ismertetők. E probléma kiküszöbölésére jött létre ez a hátizsákban is könnyen elrejthető könyvecske. Kiváló fotók, szemléletes rajzok segítségével mutat be 50 olyan növényfajt, amelyek nevükben valamilyen állatfaj elnevezését hordozzák. Az ismertetett fajok közül mintegy 30 igen gyakori növény hazánk területén, így a könyv tartalmát gyermekek és felnőttek számára akár egy izgalmas növénytani túra keretében is ismertethetjük. E könyvet tehát bátran ajánlom minden természetet, növényeket, állatokat kedvelő embernek és emberpalántának.

Írta: Kenéz Árpád

Lektor: Szalkay Csilla, Dr. Malatinszky Ákos, Székely Dániel, Rácz Henriett

 

Kapcsolódó kiadvány:

Állati növénykert 2.

 

A Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnöki szakán végeztem 2008-ban. Környezeti neveléssel 2004 ás 2008 között foglalkoztam környezetvédelmi aktivistaként. Általában a természetismereti, növénytani és erdészeti jellegű terepi vezetéseket kaptam feladatul a Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium és a GATE Zöld Klub Egyesület önkénteseként. Később növényismereti célzattal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gödöllői Helyi Csoportja által szervezett Bika-tavi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor (BITOT) keretén belül vezettem gyerekeket kisebb túrákra. Erdei iskolai programban is részt vettem szülőfalumban, Mártélyon, ahol néhány alkalommal szintén növénytani ismereteket oktattam 10-14 éves gyermekeknek. A fent említett foglalkozásokon feltűnt, hogy a növények neve nagyon gyakran tartalmaz érdekes állatneveket, állatokhoz kapcsolódó szavakat. Sokszor egyértelműek ezek az utalások, hiszen a saját szemünkkel láthatjuk, hogy miért az a növény neve ami (pl. gólyaorr). Bizonyos esetekben viszont igencsak érdekes magyarázatot lehet hozzáfűzni a növény alaktani bemutatásához, nevének kialakulásáról, eredetéről. Egy ilyen koncepcióval vezényelt terepi séta bizonyára nagyobb eséllyel köti le a fiatalokat. E könyvecske és a növénytan oktatásának ilyen irányú alakítása az egyik BITOT alkalmával fogant meg az agyamban. Az Állati növénykert elnevezéssel is az volt a célom, hogy sejtelmes mivolta mellett valamiféle irányvonalat is nyújtsak az adott programon részt vevő gyerekeknek. Ezzel a címmel meghirdetett terepi növénytani oktatást nagyobb érdeklődés övezheti, mint, ha egyszerűen Botanika, vagy Növénytan címet adnánk a kirándulásnak. E két könyvvel elsősorban az ismeretterjesztés a célom. A szakmai részeket fotók, rajzok, versek és az új kötetben már régi szólás-mondások is tarkítják. A növényről vagy a nevében található előtagról igyekeztem a legtöbb érdekességet összegyűjteni. Kiemelt figyelmet fordítok a történelmi, néprajzi adatokra, a magyar állattenyésztés vonatkozásaira, ezáltal is őrizve hagyományainkat. Hálámat és köszönetemet szeretném kifejezni a fotókat készítő botanikusoknak, a lektoroknak a rengeteg segítségért! Ezeket a könyveket tehát bátran ajánlom minden olyan embernek és emberpalántának, akit érdekel a természet, a növénytan, az állattenyésztés és ezek történelmi, néprajzi vonatkozásai.

Kenéz Árpád