Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Állati növénykert 2.

Paraméterek

Szerző Kenéz Árpád
Cím Állati növénykert 2.
Alcím Állattenyésztés, állattartás
Kiadó Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft, Gödöllő
Kiadás éve 2020
Terjedelem 120 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 615 00 8388 9
Eredeti ár:
2.500 Ft

E könyv a korábban megjelent Állati növénykert, avagy a növényvilág állatkertje című könyv folytatása, amely immár nemcsak kimondottan botanika szemléletű, hanem ezen túl az állattenyésztés, a hagyományőrzés, a néprajz és a történeti ismeretek bővítését is szolgálja.

Leírás

E könyv a korábban megjelent Állati növénykert, avagy a növényvilág állatkertje című könyv folytatása, amely immár nemcsak kimondottan botanika szemléletű, hanem ezen túl az állattenyésztés, a hagyományőrzés, a néprajz és a történeti ismeretek bővítését is szolgálja.

Az egyes növényfajokhoz tartozó információk ilyen szemlélettel, de összességében holisztikusan, változatos ismeretanyag formájában kerültek összegyűjtésre. Így tehát a névadó állathoz vagy állattartáshoz kapcsolódó előtag segítségével könnyebben megismerhető a növény is, miközben sok érdekes egyéb tudásra is szert tehet az olvasó.

Minden növényfaj adatlapja tartalmazza tehát a növény magyar és tudományos (rendszerint latin vagy görög eredetű) nevét, továbbá, hogy mely családba tartozik, valamint a növény népi és egyéb elnevezéseit, a névadás eredetét, a faj alaktani leírását (Király Gergely 2009-ben kiadott Új Magyar Füvészkönyve alapján), élőhelyét. virágzási idejét, egyéb érdekességeket (Tudtad?). Ezeken túl a névadásban szerepet játszó előtagról egy kevésbé gyakori szólás/közmondás és vers is megtalálható. Ez utóbbiak az előző kötetből is ismert limerick stílusban íródtak, és egy rövid, szellemes történetet igyekeznek elmesélni. Az első kötetből ebbe a könyvbe is bekerült tíz növényfaj, amelyek ezúttal a fent is említett információkkal egészülnek ki, gazdagítva a korábban megszerzett tudást. A növények megjelenésérőt vagy jellegzetes részeiről fotókat találhat az olvasó, míg a név magyarázatát vicces rajzok segítik.

Írta: Kenéz Árpád

Lektor: Dr. Malatinszky Ákos, Dr. Szöllősy Gábor, Rácz Henriett
 

A Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnöki szakán végeztem 2008-ban. Környezeti neveléssel 2004 ás 2008 között foglalkoztam környezetvédelmi aktivistaként. Általában a természetismereti, növénytani és erdészeti jellegű terepi vezetéseket kaptam feladatul a Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium és a GATE Zöld Klub Egyesület önkénteseként. Később növényismereti célzattal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gödöllői Helyi Csoportja által szervezett Bika-tavi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor (BITOT) keretén belül vezettem gyerekeket kisebb túrákra. Erdei iskolai programban is részt vettem szülőfalumban, Mártélyon, ahol néhány alkalommal szintén növénytani ismereteket oktattam 10-14 éves gyermekeknek. A fent említett foglalkozásokon feltűnt, hogy a növények neve nagyon gyakran tartalmaz érdekes állatneveket, állatokhoz kapcsolódó szavakat. Sokszor egyértelműek ezek az utalások, hiszen a saját szemünkkel láthatjuk, hogy miért az a növény neve ami (pl. gólyaorr). Bizonyos esetekben viszont igencsak érdekes magyarázatot lehet hozzáfűzni a növény alaktani bemutatásához, nevének kialakulásáról, eredetéről. Egy ilyen koncepcióval vezényelt terepi séta bizonyára nagyobb eséllyel köti le a fiatalokat. E könyvecske és a növénytan oktatásának ilyen irányú alakítása az egyik BITOT alkalmával fogant meg az agyamban. Az Állati növénykert elnevezéssel is az volt a célom, hogy sejtelmes mivolta mellett valamiféle irányvonalat is nyújtsak az adott programon részt vevő gyerekeknek. Ezzel a címmel meghirdetett terepi növénytani oktatást nagyobb érdeklődés övezheti, mint, ha egyszerűen Botanika, vagy Növénytan címet adnánk a kirándulásnak. E két könyvvel elsősorban az ismeretterjesztés a célom. A szakmai részeket fotók, rajzok, versek és az új kötetben már régi szólás-mondások is tarkítják. A növényről vagy a nevében található előtagról igyekeztem a legtöbb érdekességet összegyűjteni. Kiemelt figyelmet fordítok a történelmi, néprajzi adatokra, a magyar állattenyésztés vonatkozásaira, ezáltal is őrizve hagyományainkat. Hálámat és köszönetemet szeretném kifejezni a fotókat készítő botanikusoknak, a lektoroknak a rengeteg segítségért! Ezeket a könyveket tehát bátran ajánlom minden olyan embernek és emberpalántának, akit érdekel a természet, a növénytan, az állattenyésztés és ezek történelmi, néprajzi vonatkozásai.

Kenéz Árpád

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.990 Ft 2.541 Ft