Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Állatnevek enciklopédiája

Paraméterek

Sorozat A magyar nyelv kézikönyvei
Szerző Rácz János
Cím Állatnevek enciklopédiája
Alcím A gerincesek elnevezéseinek eredete, az állatok kultúrtörténete, néprajza és mitológiája
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 547 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5219 08 5
Eredeti ár:
5.990 Ft
5.091 Ft
Online kedvezmény: 15%

Az Állatnevek enciklopédiája az állatok gazdag világába és sokszínű elnevezéseik történetébe vezet be. A kötet mind zoológusok, mind nyelvészek számára is hasznos ismeretanyagot tartalmaz.

Leírás

Az Állatnevek enciklopédiája az állatok gazdag világába és sokszínű elnevezéseik történetébe vezet be. A magyar állatnévkészlet alapszókincsünk egyik számottevő rétege. Az elnevezések történetének, elterjedésének és eredetének kutatása fontos adalékokkal szolgál egész kultúránk megismeréséhez. A kötet 578 szócikket tartalmaz, melyek többsége két fő részre tagolódik: nyelvészeti és zoológiai, gazdaságtörténeti, néprajzi, mitológiai részre.
Az első rész tartalmazza a címszóról föllelhető adatokat: a jelentését és az első megjelenését a magyar írásbeliségben, majd a név további szótörténetét, valamint nyelvjárási adatait. Ezt követi a szó eredete, a névadás indítéka, az állatnév idegen nyelvi megfelelői és társnevei. A kékróka szócikkéből például megtudhatjuk, hogy ezt a nevet a sarkiróka bundája alapján kapta, téli fehér színe után jegesrókának is nevezik. A második rész megadja az állat rendszertani helyét és felépítését. Szó esik a hiedelemvilágban betöltött szerepéről és állattenyésztési, halászati, vadászati jelentőségéről. Olyan érdekességekről olvashatunk itt, mint hogy a spániel eredetileg a nemesek kutyája volt, vagy hogy a balatoni sütödékben árult hekk igazából a tengerből származik. Az állatok gyakori szereplői az irodalomnak, így számos idézet is színesíti a szöveget.
A kötetben való tájékozódást és az állatnevek közötti keresést segítik a szócikkek végén található utalások, valamint a törzsanyagot záró mutatók. A három szómutató révén közel 3000 magyar, latin szaknyelvi és német állatnevet kereshetünk vissza. Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik az állatokat, akik kíváncsiak állatneveink eredetének sokszínű világára, akik szeretnének többet megtudni Földünk madarainak, halainak, emlőseinek és egyéb gerinceseinek magyar elnevezéseiről. A kötet mind zoológusok, mind nyelvészek számára is hasznos ismeretanyagot tartalmaz. Rácz János nyelvész több évtizede foglalkozik névtannal. Számos tanulmánya jelent meg nyelvészeti folyóiratokban. A Tinta Könyvkiadónál megjelentetett nagy sikerű Növénynevek enciklopédiája című műve után most az állatnevek világát is feltérképezte.
 
Sorozatszerkesztő: Kiss Gábor

Tartalom

Előszó
A címszóanyag kidolgozása
A szócikk fejrésze
Adatközlő rész
A szócikk magyarázó része
Az etimológiai típusok
Alapnyelvi eredetű állatneveink
Magyar alakulatok
Népetimológiás alakulatok
Jövevényszavak
Tükörfordítások
Anyaggyűjtés, források
Szótörténeti rész
Szóföldrajz
Etimológiai rész
Állatnévadás
A magyar állatnévadás
A tudományos névadás és a kettős nevezéktan
Állatneveink tulajdonnevekben
Állatnevek helyesírása
Állatneveink őshazakutatásokban
Állatok az irodalomban, hiedelemvilágban
Rövidítések és jelek jegyzéke
Hivatkozások
További irodalom
ÁLLATNEVEK
SZÓMUTATÓK
Magyar állatnevek mutatója
Szaknyelvi latin nevek mutatója
Német állatnevek mutatója