Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Állatszimbólumtár A-Z

Paraméterek

Szerző Vígh Éva
Cím Állatszimbólumtár A–Z
Kiadó Balassi Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 400 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 456 049 4
Ár:
5.400 Ft
4.860 Ft
Kedvezmény: 10%

A valós és képzeletbeli állatok jelenléte a népi kultúrában, a teológiában, az irodalomban, a művészetekben és a kultúrák történetében jelzi azt a kivételezett szerepet, amelyet a fauna jelentett az embernek az őt körülvevő világgal kialakított kapcsolatában. Képzőművészeti és irodalmi ábrázolások sokasága tanúsítja a zoomorf és olykor szörnyszerű ábrázolásokban az emberi fantázia gazdagságát. A több ezer éves állatszimbolikát feltérképező Állatszimbólumtár megjelentetésével eddig adós volt a magyar könyvkiadás.

Leírás

A valós és képzeletbeli állatok jelenléte a népi kultúrában, a teológiában, az irodalomban, a művészetekben és a kultúrák történetében jelzi azt a kivételezett szerepet, amelyet a fauna jelentett az embernek az őt körülvevő világgal kialakított kapcsolatában. Képzőművészeti és irodalmi ábrázolások sokasága tanúsítja a zoomorf és olykor szörnyszerű ábrázolásokban az emberi fantázia gazdagságát. A több ezer éves állatszimbolikát feltérképező Állatszimbólumtár megjelentetésével eddig adós volt a magyar könyvkiadás. A kötet szócikkei az antik és a bibliai hagyományra épülő európai tradíciókból kiindulva az ennek szerves részét képező magyar művelődésre és népi kultúrára helyezik a hangsúlyt. A művelődéstörténet e sajátos területe és a szimbólumok évezredes története iránt érdeklődő olvasó és kutató az A-tól Z-ig sorrendbe állított 122 valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követheti nyomon az olvasmányosan informatív, de a források jelölésével a további kutatások számára is hasznos szócikkekben.

A kötet szerzői:

DARAB ÁGNES – ókor

ÚJVÁRI EDIT – Biblia; régi magyar művelődés

VÍGH ÉVA – középkor; újkor; ikonográfia

BUDA ATTILA – 19–20. századi magyar irodalom

BARNA GÁBOR és munkatársai – néprajz

Apjok Vivien, Deme Ágnes, Frauhammer Krisztina, Glässerné Nagyillés Anikó, Gyöngyössy Orsolya, Gyuris István Viktor, Habi Csilla, Kerekes Ibolya, Kiss Dóra, Mód László, Pintér Zsófia, Terendi Viktória, Vukov Anikó Veronika

TÜSKÉS ANNA – magyar művészettörténet

Szerkesztette: Vígh Éva