Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Alternatív mozgás- és masszázsterápia

Paraméterek

Szerző Sárai Gábor
Cím Alternatív mozgás- és masszázsterápia
Kiadó Országos Kórházi Főigazgatóság
Kiadás éve 2008
Terjedelem 164 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 00 7560 1
Eredeti ár:
2.923 Ft
Az Alternatív mozgás- és masszázsterápia című jegyzet, bár elsősorban tankönyvnek készült, valószínűleg nem csak az AMM-vizsgára készülők számára lesz hasznos segítőtárs. Minden érdeklődő találhat benne olyan ismereteket, amelyekkel egészségesebbé és kellemesebbé teheti a saját és környezete életét.

Leírás

Az Alternatív mozgás- és masszázsterápia című jegyzet, bár elsősorban tankönyvnek készült, valószínűleg nem csak az AMM-vizsgára készülők számára lesz hasznos segítőtárs. Minden érdeklődő találhat benne olyan ismereteket, amelyekkel egészségesebbé és kellemesebbé teheti a saját és környezete életét.
A bevezető rész tájékozódásra hívja az olvasót. A keleti eredetű módszereket igyekszik elhelyezni a nyugati medicina világában is, kiemelve a hasonlóságokat és különbségeket. Áttekintést ad az AMM-módszerek kialakulásának történetéről, az eljárások hátterében álló filozófiai nézetekről, emberképről, egészség- és betegségképről. Az érdeklődők megismerkedhetnek a mozgás és masszázs élettani és pszichés hatásaival, indikációival, ellenjavallataival, a helyi és reflexes hatások működésével, valamint azokkal a fogalmakkal, amelyekkel a keleti gyógyító rendszerek eljárásaik működését magyarázzák: projekciós területek, mikrorendszerek, csi, prána, akupuriktúrás meridiánok és pontok, pránavezetékek, csakrák stb. A jegyzet az egyes eljárások ismertetésekor nem a konkrét technikák részletes leírására törekszik – hiszen ezeket úgyis a gyakorlati oktatás során lehet elsajátítani –‚ hanem azokat az alapelveket és szabályokat mutatja be, amelyek az adott technikára jellemzőek. önálló részként szerepel az anyagban a légzésterápiák élettana és gyakorlata, valamint a relaxációs, meditációs és imaginációs technikák. Nem maradhat el azoknak a pszichológiai alapismereteknek a tárgyalása sem, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a leendő terapeuták sikeresen végezzék munkájukat.
Az Alkalmazás című fejezet a megszerzett ismeretek gyakorlatba való átültetését segítheti. Nem merev sablonokat, hanem inkább megoldási mintákat kínál. Kiemeli azokat az eljárásokat, amelyeket gyakorlatilag minden probléma esetében lehet alkalmazni: a méregtelenítést, a kiválasztó- és az immunrendszer stimulálását, az idegrendszer kiegyensúlyozását. Főbb betegségcsoportok szerint gyűjti össze azokat a módszereket, amelyek nemcsak az adott betegség leküzdésére szolgálhatnak, hanem egy egészségesebb és jobb minőségű életstílus kialakításában is segíthetnek.
 
Írta: Sárai Gábor 
Lektor: Galgóczyné Szalay Éva, Sarkadi Ádá
     
    

Tartalom

Bevezetés
1. Alapismeretek
1.1. Tájékozódás
1.2. Történeti és filozófiai háttér
1.3. Általános szakmai ismeretek
1.3.1. A szervezet önszabályozó képessége. A reguláció típusai és fázisai
1.3.2. A masszázsterápiát megalapozó ismeretek
1.3.3. A mozgásterápiát megalapozó ismeretek
1.4. Speciális szakmai ismeretek
1.5. Masszázsterápiák
1.6. Mozgásterápiák
1.7. Légzésterápiák
1.8. Tudatállapot-változással járó módszerek: relaxációs, imaginációs, meditációs technikák
2. Alkalmazás
2.1. Anamnézis felvétel és állapotfelmérés
2.2. Kezdési terv készítése
2.3. Az alternatív mozgás- és masszázsterápiák klinikuma
2.3.1. Általános szempontok – az egész szervezetre ható eljárások
2.3.2. Az alkalmazás lehetőségei főbb betegségcsoportok szerint
2.3.3. Függelék: megoldási minták konkrét esetekre
3. Kiegészítő ismeretek
3.1. Pszichológiai alapismeretek
3.2. Pedagógiai szempontok az alternatív mozgás- és masszázsterápiában
3.3. Jogi és etikai alapismeretek
3.4. Dokumentáció és menedzsment
Irodalomjegyzék