Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Amikor igent mond a kislány

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Moratín, Leandro Fernández de
Cím Amikor igent mond a kislány
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 77 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9955 33 2
Eredeti ár:
1.720 Ft
1.634 Ft
Online kedvezmény: 5%

Leandro Fernández de Moratín (1760-1828), a 18. század legjelentősebb spanyol drámaírója ezt a darabját már az új évszázad hajnalán írta. Ez a szigorú arányok szerint szerkesztett, minden ízében a klasszikus mintákhoz igazodó, de az adott kereteken belül csodálni valóan lendületes és fordulatos színdarab élvezetes, egyéni színekkel elegyíti a racionalista korszellemet az új, a szív jogait a konvencionális megfontolások fölé emelő, már-már romantikus gondolkodásmóddal.

Leírás

Egy fülledt nyárdélutánon figyelemre méltó társaság gyűlik össze egy Alcalá de Henares-i fogadóban. Dona Irene, a vagyontalan, maradi felfogású, vakbuzgó polgárasszony izgatottan készül tizenhat éves leányának, Franciscának (Paquitának) az esküvőjére, akit egy vidéki zárdából siet hazavinni az örömteli eseményre. Útitársuk, a kislány kérője, az élemedett korú, ám dúsgazdag Don Diego mindazonáltal – felvilágosult férfiú lévén – nem éri be a reménybeli örömanya lelkendező egyetértésével, a választottja szájából is hallani szeretné a boldogító igent. Francisca azonban már sok-sok hónappal korábban egy daliás, ifjú katonatisztnek, Don Félixnek ajándékozta a szívét. A szerelmes fiatalember, akit Francisca egy kétségbeesett levélben értesít a hirtelen fejleményekről, lóhalálában Alcalá de Henaresben terem, hogy bármi áron is megmentse a leány és a maga boldogságát. De a fogadóba érkezve döbbenten fedezi fel, hogy gyűlölt vetélytársa nem más, mint az ő vér szerinti nagybátyja, akinek mindenben feltétlen engedelmességgel tartozik...
Leandro Fernández de Moratín (1760-1828), a 18. század legjelentősebb spanyol drámaírója ezt a darabját már az új évszázad hajnalán írta. Ez a szigorú arányok szerint szerkesztett, minden ízében a klasszikus mintákhoz igazodó, de az adott kereteken belül csodálni valóan lendületes és fordulatos színdarab élvezetes, egyéni színekkel elegyíti a racionalista korszellemet az új, a szív jogait a konvencionális megfontolások fölé emelő, már-már romantikus gondolkodásmóddal. Drámai helyzetei, párbeszédei természetesek és elevenek, s még a mellékjelenetekben is minduntalan ajtót nyitnak arra a társadalomra, amelyben a (végül is boldog végre jutó) történet játszódik. Moratín – ahogy kitűnő méltatója, Vasas László találóan írja róla – ebben az utókor által is legsikeresebbnek tartott darabjában „a nagy mesterekhez méltóan hiteles képet fest koráról. Teszi ezt nagy műgonddal: a dráma kivételesen pontos szerkezete, az új irodalmi beszédmód és stílus megteremtése, a mű hiteles társadalomképe egy korszak összegzése is. …Moratín nemcsak éles bíráló, nemcsak tanító, hanem nagy nevettető is. Ha nem ismernénk, egy hiányzó láncszemet keresnénk a spanyol irodalom- és színháztörténetben”.
 

Eötvös József Könyvkiadó, 2012.

Eötvös Klasszikusok–sorozat

Írta: Leandro Fernández de Moratín

Fordította: Szőnyi Ferenc

Tartalom

Leandro Fernández de Moratin: Amikor igent mond a kislány
Első felvonás
Második felvonás
Harmadik felvonás
A szervezett irodalmi élet megteremtése, a klasszicista dráma születése a spanyol felvilágosodás korában (Vasas László)
A spanyol felvilágosodás „félszázada”
Tudomány és irodalom
Leandro Fernández de Moratín (1760-1828)
Irodalom