Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Amit a hallgatónak tudni illik a: gondolkodásról

Paraméterek

Sorozat Amit a hallgatónak tudni illik…
Szerző Démuth Ágnes
Cím Amit a hallgatónak tudni illik a: gondolkodásról
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 52 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN JGYF01
Ár:
551 Ft
A könyv nem tudományos elméletek kivonatolását tartalmazza, hanem olyan gyakorlati példák tárháza, melynek segítségével – ha egy kicsit is igyekszik az ember – a mindennapi gyakorlatban képes lesz felismerni a feladat és a probléma közötti különbséget; tudatosan fejlesztheti saját gondolkodását, melynek következtében fejlődnek metakogníciós képességei.

Leírás

A könyv nem tudományos elméletek kivonatolását tartalmazza, hanem olyan gyakorlati példák tárháza, melynek segítségével – ha egy kicsit is igyekszik az ember – a mindennapi gyakorlatban képes lesz felismerni a feladat és a probléma közötti különbséget; tudatosan fejlesztheti saját gondolkodását, melynek következtében fejlődnek metakogníciós képességei. Ez pedig (a saját megismerő folyamatainkra vonatkozó tudásunk) elősegíti gondolkodási képességeink fejlődését. Azoknak ajánljuk tehát ezt a füzetet, akik ellenőrizni szeretnék, hogy amit tudni vélnek a gondolkodásról, az igaz-e, helyes-e, illetve azoknak, akik úgy vélik, nem haszontalan foglalkozás a gondolkodásról minél többet gondolkozni. Semmiképpen sem ajánlom azoknak, akik meg szokták tanulni vizsgára a tananyagot, csak azért, hogy aztán úgy elfelejtsék, mintha sosem olvastak volna a témával kapcsolatban semmit.
Haszonnal forgathatják olyan szülők, akik azt szeretnék megtudni, vajon jó módszereket használnak-e annak érdekében, hogy gyermekük egész életében kíváncsi legyen. Azok is ötleteket meríthetnek belőle, akik bármilyen szinten gyerekekkel foglalkoznak, s közben élvezik, hogy csillog a gyerekek szeme, ha sikeresen végrehajtanak egy tevékenységet. Javasoljuk ezt az olvasmányt olyan pedagógusoknak is, akik szívesen olvasnak új ötleteket a tanítással kapcsolatban, s az olvasottak egy részét – átalakítva, saját diákjaik szükségleteinek, érdeklődésének megfelelően – szívesen kipróbálják saját gyakorlatukban is. Nem ajánljuk viszont azoknak, akik szolgai módon, kreatív ötletek nélkül, mechanikusan átvesznek módszereket, lemásolják azokat csak azért, hogy igazolják: ők aztán tájékozottak a szakirodalomban. 
 
Írta: Démuth Ágnes

Tartalom

Előszó
Mi a gondolkodás?
A megismerő folyamatok és a gondolkodás
A figyelem és a gondolkodás
Az emlékezet és a gondolkodás
A képzelet – kreativitás és a gondolkodás
Logikai szabályok – logikus gondolkodás
Pszichológiai gondolkodási műveletek
A gondolkodás típusai
A konvergens – feladatmegoldó gondolkodás
A divergens – problémamegoldó gondolkodás
A kritikai gondolkodás
A nyelv és a gondolkodás
A kérdések – gondolkodás összefüggései
Önellenőrzés
Irodalom