Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Amit a hallgatónak tudni illik a: kiégésről

Paraméterek

Sorozat Amit a hallgatónak tudni illik…
Szerző Petróczi Erzsébet
Cím Amit a hallgatónak tudni illik a: kiégésről
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 50 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN JGYF02
Eredeti ár:
760 Ft

Modern társadalmunkban egyre többen szenvednek a kiégéstől, az életuntságtól és a stressztől. A pedagógus modellszerepe igen fontos a diákok számára: ha a pedagógust nem érdekli az, amit tanít, a tanulók is érdektelenné válnak.

Leírás

Modern társadalmunkban egyre többen szenvednek a kiégéstől, az életuntságtól és a stressztől. Valamilyen formában szinte minden munkakörben találkozhatunk ezekkel a jelenségekkel, de nem mindegy, hogy emberekkel foglalkozik vagy tárgyakkal dolgozik az illető. A „kiégett” dolgozó keze alatt a gép tovább termel, de ha a pedagógus, szociális gondozó, orvos, ápoló, tisztviselő kedv nélkül végzi munkáját, akkor negatívan befolyásolja a rábízott emberek, gyerekek közérzetét.
A pedagógus modellszerepe igen fontos a diákok számára: ha a pedagógust nem érdekli az, amit tanít, a tanulók is érdektelenné válnak; ha nem készül föl a foglalkozásokra, akkor a diákok aktiválása sem sikerül; ha hosszú időn keresztül kell a kiégett pedagógust elviselni, akkor hamarabb mutatják a diákok a kedvetlenség, a fáradtság, a rezignáció jeleit. Hasonló a helyzet a humán szféra más területein is. A kliensek, a gondozottak, az ügyfelek közérzetét, élethez való hozzáállását jelentősen befolyásolja a segítők, gondozók, ügyintézők hangulata, elégedettsége.
Nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk a kiégés jelenségével, mert az nagyon sok embert érinthet. A veszélyeztettek köre széles – orvosok, ápolók, szociális munkások, gondozók, segítők, pszichiáterek, pszichológusok, pedagógusok, hivatalnokok, rendőrök, vezetők, menedzserek és mindazok, akik emberekkel foglalkoznak. 

Tartalom

Előszó
Testi-lelki egészségtől a kiégésig
Kiégés a különböző életszakaszokban
A fiatalok kiégése
Krízisek a középkorúak életében
A munkahelyi kiégés
A munkahelyi kiégés tünetei
Fizikai tünetek
Intellektuális tünetek
Szociális tünetek
Pszichológiai és érzelmi tünetek
Munkahelyi kiégés dinamikája és következményei
A nők speciális problémái
Nők a segítő munkakörökben
A kiégés megelőzése, megküzdési stratégiák
Utószó
Öndiagnózis
Felhasznált irodalom