Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Amit a hallgatónak tudni illik: az érett, egészséges személyiségről - önismeretről

Paraméterek

Sorozat Amit a hallgatónak tudni illik…
Szerző Kádár Gabriella
Cím Amit a hallgatónak tudni illik: az érett, egészséges személyiségről – önismeretről
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 40 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN JGYF11
Ár:
622 Ft

Az óvodapedagógusok, tanítók, gyógypedagógusok és különféle segítő foglalkozásúak körében a testi-szellemi egyensúly megtalálása, elvesztésének felismerése és újraépítése nagyon fontos. Egyrészt saját maguk védelme érdekében, másrészt a „kezük alatt” felnövekvő nemzedékek minél teljesebb, tudatosabb nevelése és segítése miatt.

Leírás

Ez a jegyzet azoknak a leendő szakembereknek íródott, akik hivatásában különös jelentőséggel bír az EGÉSZ-ség. Az óvodapedagógusok, tanítók, gyógypedagógusok és különféle segítő foglalkozásúak körében a testi-szellemi egyensúly megtalálása, elvesztésének felismerése és újraépítése nagyon fontos. Egyrészt saját maguk védelme érdekében, másrészt a „kezük alatt” felnövekvő nemzedékek minél teljesebb, tudatosabb nevelése és segítése miatt.
Célom fellebbenteni a fátylat olyan homályos, tévhitekkel tarkított fogalmakról, melyeket a mindennapi életben használunk, ám sokszor nem a valódi értelmükben. Egy korábbi kutatásban azt találtuk, hogy a pedagógushallgatók és a gyakorlatban dolgozó pedagógusok körében sem letisztázottak ezek a jelenségek, ugyanakkor nagy az igény az önismereti útmutatásra. Körvonalazni kívánom tehát azokat az ismereteket, melyeket a pszichológia mond az érett személyiségről, az EGÉSZ-ségről és az önismeretről. Kívánom, hogy a hallgatók haszonnal forgassák ezeket az oldalakat, és személyes útjukon kapaszkodóként szolgáljon, melyet bármi kor elő lehet venni, akár majd szakemberként is.
Nem tárgyalom a különböző személyiségelméleteket, mivel azokat egy korábbi jegyzet már bemutatta? Nem foglakozom az egészség anomáliáival sem, így például a kiégés jelenségével, mivel azt szintén bemutatta egy korábbi jegyzet. A jegyzet a személyiség egészséges működését kívánja bemutatni, a személyes „növekedés” szükségességét. Nem a hibákkal, hanem a pozitívumokkal, a kívánatos jelenségekkel foglalkozik, ezáltal modellt nyújtva azok számára, akik gyerekekkel, emberekkel foglalkoznak: hasznosabb arra koncentrálni, amit el szeretnénk érni, mintsem arra, amit elkerülni akarunk!
Kívánom, hogy minden jegyzet-forgató hasznos információkkal gazdagodjon, melyeket felhasználhat személyes fejlődése érdekében. Mindannyiunk érdeke, hogy gyermekeink útját egészségre, teljességre, harmóniára törekvő, tudatos szakemberek kísérjék!
 
A szerző

Tartalom

Bevezetés
A személyiség érettsége
Érettség gyermekkorban
Érettség felnőttkorban
Az érzelmi intelligencia (ÉI vagy EQ)
Társas intelligencia
Egészség
Önismeret – önteremtés
Akkor tehát mit tehetünk önmagunkért?
Az önmegismerés – önteremtés módszerei
A pedagógus- és a segítő hivatás specifikumai
Összegzés
Felhasznált irodalom