Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Angyalföld 1956

Paraméterek

Szerző Eörsi László – Juhász Katalin – Szabó Ivett
Cím Angyalföld 1956
Alcím Emberek, sorsok, emlékek
Kiadó 1956-os Intézet
Kiadás éve 2006
Terjedelem 108 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 06 1259 3
Eredeti ár:
1.690 Ft
1.521 Ft
Online kedvezmény: 10%

Már közhelyként ismert tény, hogy a XIII. kerület lakossága és munkássága kevéssé vette ki részét az 1956-os forradalom eseményeiből. Ugyanakkor az Újlipótváros értelmiségi csoportjai és az angyalföldi munkásság nagy tömegei is lelkesen üdvözölték a forradalom kitörését.

Leírás

Már közhelyként ismert tény, hogy a XIII. kerület lakossága és munkássága kevéssé vette ki részét az 1956-os forradalom eseményeiből. Való igaz, hogy például a Bern és Köztársaság téri tömegmegmozdulásokhoz, vagy a Corvin közi, Széna tér környéki fegyveres harcokhoz hasonló volumenű akciókra itt, a gyárakkal teli külvárosban nem került sor. Ugyanakkor az Újlipótváros értelmiségi csoportjai és az angyalföldi munkásság nagy tömegei is lelkesen üdvözölték a forradalom kitörését. Október 23-án a túlnyomó többség úgy érezhette, véget ért egy félelemmel teli korszak, lehulltak a bilincsek, s boldogan vonultak az utcára, hogy csatlakozzanak az egyre növekvő ünneplő tömeghez. Olyanok is szép számmal akadtak, akik a belvárosi fegyveres felkelőkhöz csatlakoztak. A XIII. kerületben is megalakították a Forradalmi Bizottságot, amely főként újlipótvárosi kommunistákból állt, és a legtöbb gyárban is elég rövid idő alatt megalakultak a demokratikusan választott munkástanácsok. Ugyanakkor a kerületi pártbizottság, amelynek korábbi titkára Kádár János, akkori titkára Biszku Béla volt, a kezdettől fogva minden erőt mozgósított a forradalom eszméinek angyalföldi terjedése ellen. A pártbizottság és a kerületi tanács irányítását átvevő Forradalmi Bizottság gyakorlatilag mindvégig Biszku Béla és Kádár János útmutatásait követte.
A forradalom 50. évfordulójának alkalmából megjelenő kötetünk az 1956-os Intézet és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai közös munkájának eredménye. Eörsi László történész majd két évtizede foglalkozik az 56-os forradalom és szabadságharc kutatásával. Számunkra különösen azért fontosak az ő kutatásai, mert részletesen feldolgozta a főváros egyes kerületeiben – köztük a XIII.-ban – történteket is. E kötetben szereplő tanulmánya tulajdonképpen bővített változata a XIII. kerületi Helytörténeti Füzetek egyik korábbi számában már megjelent írásának.
 
Írta: Eörsi László – Juhász Katalin – Szabó Ivett