Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Anyagismeret a gyógyszerkészítéshez

Paraméterek

Szerző Bajdik János
Cím Anyagismeret a gyógyszerkészítéshez
Alcím 3., átdolgozott kiadás
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2014
Terjedelem 198 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 315 043 6
Eredeti ár:
3.200 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 5%

A gyógyszerkészítési munka során a gyógyszerész feladata mindig is az volt, hogy a hatóanyagból és a rendelkezésre álló segédanyagokból az optimális hatékonyságú, stabil gyógyszerformát állítsa elő. A gyógyszertechnológia az utóbbi évtizedekben igen dinamikus fejlődést mutat, és ezáltal egyre nagyobb kihívások elé állítja a gyógyszer formulálásával foglalkozó szakembereket.

Leírás

A gyógyszerkészítési munka során a gyógyszerész feladata mindig is az volt, hogy a hatóanyagból és a rendelkezésre álló segédanyagokból az optimális hatékonyságú, stabil gyógyszerformát állítsa elő. A gyógyszertechnológia az utóbbi évtizedekben igen dinamikus fejlődést mutat, és ezáltal egyre nagyobb kihívások elé állítja a gyógyszer formulálásával foglalkozó szakembereket. Ahhoz, hogy a kívánalmaknak leginkább megfelelő készítményt tudjuk előállítani, egyre több információnak a megfelelő szintetizálására van szükség. A gyógyszerkészítési feladat a legmagasabb színvonalon történő műveléséhez a technológia szabályain túl ismerni kell mind a ható-, mind a segédanyagok fizikai, kémiai tulajdonságait, a hatóanyagok hatásait, hatásmechanizmusát, valamint alapvető farmakokinetikai tulajdonságait. A formulálás során fontos, hogy az adott hatóanyag milyen megjelenési formában található meg (pl. szükséges-e porítani, erősen színez-e a komponens, miben oldódik stb.), hiszen ezek döntően befolyásolják az előállítási technológiát. A gyógyszerformában alkalmazott segédanyagok kiválasztásához és a követendő technológiához fontos ismerni az anyag ízét és szagát is, mert pl. így tudjuk meg, hogy szükség van-e aromaanyagok, ízfedők alkalmazására. A hatóanyag hatásának és a hatásmechanizmusának ismerete szintén fontos a gyógyszerforma, a segédanyagok és a technológia megválasztása szempontjából. A jegyzet ezen feladatok megoldásában úgy kíván segíteni, hogy a gyógyszerkészítés során leggyakrabban alkalmazott anyagok tulajdonságait és hatásait foglalja össze. Annyi információ található meg az egyes komponensekről, amennyi a gyógyszerforma és a technológia kiválasztásához, illetve a szakszerű elkészítéshez mindenképpen szükséges. Az anyagok kémiai és hatástani tulajdonságainak bővebb ismertetése nem a gyógyszertechnológia tárgykörébe tartozik.
Az összeállítás alapja a Formulae Normales VII. (FoNo VII.), tehát az ebben felhasznált valamennyi ható- és segédanyag szerepel a gyűjteményben. Természetesen a FoNo VII.-ben nem hivatalos, de a magisztrális gyógyszerkészítés során gyakrabban előforduló anyagok is megtalálhatók az összeállításban. A középüzemi gyógyszerkészítés során alkalmazott irányelvek is fontos szempontként szerepeltek a szerkesztés során, ezért az anyagoknak az ilyen területen előforduló legfontosabb felhasználási lehetőségei – kiegészítve olyan fontos anyagokkal, amelyek csak a középüzemi (esetleg ipari) technológia alkalmazása során kerülnek felhasználásra – is fellelhetők a jegyzetben.
Az alábbi összeállítás a receptúrai és középüzemi gyakorlat során megismert és használt anyagokat több részre tagolva foglalja össze. Az összeállítás a Ph. Hg. VIII. nomenidatúráját és irányelveit alkalmazva készült. A felosztásában viszont az egyszerűbb tájékozódást segítve a Ph. Hg. VII. csoportosítása szerepel. Az első részben a kémiai gyógyszeranyagok, zsiradékok, viaszfélék és hasonló állományú anyagok szerepelnek. A második rész a leggyakrabban használt illóolajokat, a harmadik pedig a növényi drogokat foglalja össze. A negyedik rész a Gyógyszerkönyvekben hivatalos, az ötödik pedig a FoNo-kban hivatalos alapkészítményeket tartalmazza.
 
JATEPress, 20014.
Írta: Dr. Bajdik János
Lektor: ifj. Dr. Regdon Géza
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

BEVEZETÉS
1. FEJEZET
A kémiai gyógyszeranyagok, zsiradékok, viaszfélék és hasonló állományú anyagok
2. FEJEZET
Illóolajok
3. FEJEZET
Növényi drogok
4. FEJEZET
Gyógyszerkönyvi alapkészítmények
5. FEJEZET
FoNo-ban hivatalos alapkészítmények
1. MELLÉKLET
A gyógyszer hatására utaló fontosabb kifejezések
2. MELLÉKLET
Hivatalos latin nevek a szinonim nevek alapján
3. MELLÉKLET
Hivatalos latin nevek az E-számok alapján
Felhasznált irodalom