Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Arany János emlékezete

Paraméterek

Sorozat Osiris Irodalomtörténet
Szerző Szilágyi Márton
Cím Arany János emlékezete
Kiadó Osiris Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 452 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 276 473 3
Eredeti ár:
4.980 Ft
4.233 Ft
Online kedvezmény: 15%

„Újra kellene olvasni Aranyt! S nem az iskola szemével!” – hányszor hangzott már fel a kegyes óhaj, s hányszor maradt meghallgatatlanul? Újra kell olvasnunk a magunk számára Aranyt, hogy fennkölt Atyából beszélgetőtársunkká, kortárs szerzővé váljék ismét: akivel kommunikálni lehet olvasás közben – hátha van olyasmi, amiről ugyanazt gondoljuk (akkor is, ha ő persze jobban meg tudja fogalmazni a magáét…).

Leírás

Kerek, szép, kétszázas évfordulója volt 2017-ben Arany Jánosnak – méltó és igazságos tehát, hogy az irodalmi élet megemlékezzék jelentőségéről, hagyományáról és jelenlétéről. S valóban, az irodalmi folyóiratok mind rendre gazdag összeállításokat közöltek Arany kapcsán, bizonyítván: Arany hagyománya nem csak a hivatal vagy a szakma számára fontos. Így talán érdemes elmerengeni azon is, milyen az a kép, amely ma Arany Jánosról él és hat, a költők és a nem költők között – s vajon miért épp ilyen?

„Újra kellene olvasni Aranyt! S nem az iskola szemével!” – hányszor hangzott már fel a kegyes óhaj, s hányszor maradt meghallgatatlanul? Pedig, úgy vélem, nincs más megoldás: újra kell olvasnunk a magunk számára Aranyt, hogy fennkölt Atyából beszélgetőtársunkká, kortárs szerzővé váljék ismét: akivel kommunikálni lehet olvasás közben – hátha van olyasmi, amiről ugyanazt gondoljuk (akkor is, ha ő persze jobban meg tudja fogalmazni a magáét…). Mint Nádasdy Ádám mondja e kötetben is közölt versében: beszélgetés közben tanuljunk, elismerő tisztelettel, de szelíd számonkéréssel és panasszal.

Margócsy István

 

Osiris Kiadó, 2023.

Osiris Irodalomtörténet–sorozat

Szerkesztette: Szilágyi Márton

 

Kapcsolódó kiadványok:

A magyar irodalom klasszikusai – Arany János