Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Átlendülés

Paraméterek

Szerző Kelemen Gábor
Cím Átlendülés
Alcím Változatok a reflektív klinikai szociális munkához
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 148 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9751 42 2
Eredeti ár:
2.900 Ft
2.755 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ez a kötet elsősorban annak a fölnövekvő szociális munkás nemzedéknek szól, amely az utóbbi néhány évben tájékozódását, tudásszomját és szakmai műveltségét a klinikai reflektív elmélet és gyakorlat felé irányította...

Leírás

Ez a kötet elsősorban annak a fölnövekvő szociális munkás nemzedéknek szól, amely az utóbbi néhány évben tájékozódását, tudásszomját és szakmai műveltségét a klinikai reflektív elmélet és gyakorlat felé irányította. Mindamellett azoknak a „pszicho” és „szocio” szakembereknek az érdeklődésére is számot tart, akik a tipikusan multiprofesszionális teamben működő klinikai szociális munkások partnerei. Noha a szociális munka gyakorlatát inkább szokás a kikapaszkodás, a megküzdés, a megharcolás, a felépülés kategóriákkal összefüggésbe hozni, mintsem a „lendület”, illetve „lendületes” fogalmával társítani, a szóválasztás korántsem egyszerű figyelemfelkeltés. A cím a szerzőnek arra a meggyőződésére utal, hogy a reflektív klinikai szociális munka az egészségügy és a professzionális szociális aktivitás találkozása – éppen a reflektivitás kollaboratív, tudományos és intellektuális gyakorlata révén – az érzékelés, felfogásmód és gondolkodás olyan átalakulását, gazdagodását eredményezheti, mely magasabb színvonalra emeli a kliensekkel, családokkal és közösségekkel folyó segítő tevékenységet. A két terület horizontjának egybeolvadásában még sok, egyelőre kiaknázatlan lehetőség rejlik.

A szerzőről
Kelemen Gábor a Dél-Dunántúlon nőtt fel. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) szerzett orvosi képesítést, majd PhD fokozatot, s ugyanitt habilitált pszichológiából. Tizenhárom évi pszichiátriai terepmunka után pályát módosított, 1991-től a PTE Bölcsészettudományi Karának oktatója, jelenleg tudományos főmunkatársa. Párhuzamosan 16 éven át a komlói drogrehabilitációs intézet szakmai vezetője volt. Három évet töltött angol nyelvterületen az addikciók tanulmányozásával. Kutatómunkájának középpontjában a szenvedélybetegségekből történő talpraállás tartalékainak keresése áll.
 
Lektor: Buda Béla 

Tartalom

Előszó
Bevezetés
KORUNK SAJÁTOS PROBLÉMÁI
A narcizmus leltárai
A borderline személyiség genealógiája
A remisszió kultúrája – Az alkoholpolitika tartaléka
Egészségtanulás és rehabilitáció
Egészségszociológia –Test és nem
A PSZICHIÁTRIA SZEMLÉLETI VÁLSÁGAI
Pszichiátria és elidegenedés
Pszichiátriai szerek „valóságteremtése”. Az értelmi fogyatékkal élők néma története
Antipszichiátria
A pszichiáter-identitás nyomában. Thomas Szasz pszichiátria-kritikája
A MÓDSZERTAN KÉRDÉSEI
Goffman redivivus
Válaszoló kérdezés a szociális esetmunkában
Reflektív gondolkodás a szociális munkában
A vezetés dinamikája
Szupervízió az addiktológiában
Amikor az analízis paralízis
ÖNREFLEXIÓ ÉS PARRÉZIA
Menekülés az empátia elől
 Székely Ilona, a parréziaszta
Hazahoztam, amit kaptam – interjú Székely Ilonával