Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az amerikai irodalom története

Paraméterek

Szerző Országh László – Virágos Zsolt
Cím Az amerikai irodalom története
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1997
Terjedelem 396 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 17 1
Ár:
2.750 Ft
2.612 Ft
Kedvezmény: 5%

Az amerikai irodalmi kultúrát mutatja be a kezdetektől napjainkig ez az irodalomtörténeti munka. Egyaránt szól az amerikanisztika művelőihez, a hazai egyetemek és főiskolák angol szakos diákjaihoz és az amerikai irodalom minden kedvelőjéhez.

Leírás

Az amerikai irodalmi kultúrát mutatja be a kezdetektől napjainkig ez az irodalomtörténeti munka. Az amerikai irodalom kedvelői több mint negyed évszázada hiába keresik a boltokban Országh László (1907-1984) harminc éve kiadott, mérföldkőnek számító irodalomtörténeti munkáját, melyet Howard Mumford Jones amerikai irodalomkritikus nemzetközi szinten is az egyik legmélyebben szántó áttekintésnek nevezett. Országh László, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Angol Tanszékének egykori professzora, akit legtöbben híressé lett angol-magyar és magyar-angol szótárairól ismernek, a magyar amerikanisztika megalapítója is volt. Hiánypótló művét az 1967-es kiadás után szinte azonnal szétkapkodták. Az amerikai irodalom kedvelőinek máig kellett várniuk az újabb kiadásra. A hazai könyvkiadás fontos küldetése teljesül, amikor Országh László születésének 90. évfordulóján ismét hozzáférhetővé válik a magyar közönség számára Az amerikai irodalom története. A kiadó szándéka az volt, hogy az olvasót ugyanebben a kötetben az amerikai irodalmi kultúra legújabb fejleményeiről is naprakészen tájékoztassa. A kiadó felkérésére Országh László egykori tanítványa, Virágos Zsolt, a KLTE Észak-amerikai Tanszékének professzora bemutatja a II. világháború óta eltelt több mint fél évszázad USA-irodalmának gazdag termését, főbb irányzatait, új erővonalait és a kortárs nemzedéket. Az új fejezetek igazodnak az eredeti kiadvány osztályozási szempontjaihoz, és megtartják annak tagolási elveit.
Kiadványunk egyaránt szól az amerikanisztika művelőihez, a hazai egyetemek és főiskolák angol szakos diákjaihoz és az amerikai irodalom minden kedvelőjéhez. Az olvasó eligazodását az amerikai irodalom csaknem négy évszázados történetében, az irányzatok gazdagságában és az egyéni életművek sokaságában részletes mutató segíti.
 
Írta: Országh László – Virágos Zsolt
Lektor: Kardos László, Kretzoi Sarolta

Tartalom

Előszó
Előszó a második kiadáshoz
Bevezetés
I. A gyarmati korszak
1. A XVII. század
2. A XVIII. század
II. A XIX. század
1. A fiatal köztársaság kora
2. A régi Dél
3. Új-Anglia reneszánsza
4. A polgárháború kora
5. A polgárháborútól a századfordulóig
A költészet
A széppróza
III. A századforduló kora
1. A széppróza
2. A költészet
IV. A két világháború között
1. A dráma
2. A költészet
V. A második világháború után
1. A széppróza
2. A költészet
3. A dráma
Magyarországon könyv alakban megjelent tanulmányok az USA irodalmáról
Név- és tárgymutató