Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az ásványok művészete

Paraméterek

Sorozat GeoLitera
Szerző Pál-Molnár Elemér
Cím Az ásványok művészete
Kiadó SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport
Kiadás éve 2013
Terjedelem 192 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 306 229 6
Eredeti ár:
4.900 Ft
4.655 Ft
Online kedvezmény: 5%

A könyv inkább egy képzőművészeti album, mintsem egy ásványtani szakkönyv. Az ember és a kő kapcsolata – legyen az ásvány, érc, kőzet vagy éppen közönséges építőkő –, nem merül ki a gyakorlatiasságban, a „valamire valóságban”. 

Leírás

A könyv inkább egy képzőművészeti album, mintsem egy ásványtani szakkönyv. Az ember és a kő kapcsolata – legyen az ásvány, érc, kőzet vagy éppen közönséges építőkő –, nem merül ki a gyakorlatiasságban, a „valamire valóságban”. A rácsodálkozás, a szépség iránti érzék és igény évezredek óta összeköt minket a természettel, mint művésszel és a műalkotásaival. Az a lenyűgöző sokféleség, amit az ásványok elénk tárnak, mindig is lelkesedéssel töltötte és tölti el az embert. A kristályok világának megismerése alapvetően a természet szépségének és tökéletességének megértését jelenti.
Az albumban bemutatott ásványokat nagyrészt a Szegedi Tudományegyetem Koch Sándor Ásványgyűjteményéből válogattam. Ebben a munkában a színek hangulatának és a formák ritmusának bemutatása, az összhangra való törekvés vezetett. A bemutatott ásványok nem igazodnak rendszerekhez, lelőhelyekhez, csupán egy nagyon szubjektív látásmódot tükröznek, így az ásványok a természet után készült színes képzőművészeti vázlattá, kristályszerkezetekből komponált zenévé nemesednek. Ez a zene (talán) nem más, mint a szférák zenéje, az univerzális harmónia, a káosz rendje. A könyv tisztelgés Koch Sándor és Mezősi József emléke előtt, akik életük jórészét ezen ásványok között élték le.
 
A szerző
 
Fotó: András Eduárd, Biszak Szabolcs, Pál-Molnár Elemér
Grafika: Jakab Péter
Sorozatszerkesztő: Pál-Molnár Elemér

Tartalom

Előszó
A káosz rendje
Az ásványok művészete
Katalógus
A Szegedi Tudományegyetem Koch Sándor Ásványgyűjteménye
Koch Sándor
Mezősi József
A szerzőről
Név- és tárgymutató