Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az egyházi latin nyelv alapjai

Paraméterek

Szerző John F. Collins
Cím Az egyházi latin nyelv alapjai
Kiadó Szent István Társulat
Kiadás éve 2022
Terjedelem 544 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 277 982 9
Eredeti ár:
5.500 Ft

A tankönyv elsősorban a Vulgata, Szent Ambrus, Ágoston, Tamás stb. latinsága alapján tanítja a latint 35 leckében. Collins könyvének magyar kiadásával szeretnénk az alapvető egyházi latin nyelv megtanítását segíteni, hogy annak elsajátítása után a szentírási, kánonjogi, liturgikus, vagy skolasztikus filozófiai szöveget bárki meg tudja érteni. A könyv alkalmas önálló nyelvtanulásra is.

Leírás

A tankönyv elsősorban a Vulgata, Szent Ambrus, Ágoston, Tamás stb. latinsága alapján tanítja a latint 35 leckében. A leckék felépítése a nyelvtani alapok megtanításával kezdődik, ezt követi a szószedet és azok egyes magyarázata, majd feladatok jönnek, utána gyakorlatok: fordítás latinról magyarra, illetve találkozhatunk magyarról latinra fordítandó mondatokkal is. A 21. leckétől már összefüggő rövid olvasmányokkal, így például újszövetségi szövegekkel is találkozhatunk. A könyv második részében található további olvasmányok (a szentmise latin szövege, hosszabb evangéliumi részletek, himnuszok, tanítóhivatali rendelkezések stb.) pedig a megtanult tudás elmélyítésére szolgálnak. Jelentős érdeme a tankönyvnek, hogy a latinban jelentkező héber és görög hatásokat is magyarázza. Collins nem titkolt célja, hogy az egyházi latin tanításával segíteni szeretné az újszövetségi görög nyelv tanulását, mint a „testvérnyelvét” a latinnak. A könyv végén az alaktant összefoglaló táblázatok segítenek összefüggően látni a tanultakat. Latin-magyar, magyar-latin szószedet, illetve tárgy-és névmutató zárja a tankönyvet.
Collins könyvének magyar kiadásával szeretnénk az alapvető egyházi latin nyelv megtanítását segíteni, hogy annak elsajátítása után a szentírási, kánonjogi, liturgikus, vagy skolasztikus filozófiai szöveget bárki meg tudja érteni. A könyv alkalmas önálló nyelvtanulásra is.

 

Szent István Társulat, 2022.

Írta: John F. Collins 

Fordította: Cser András

Egyházi lektor: Deák Viktória Hedvig OP

Szerkesztette: Szilágyi Csaba