Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az eltűnt remény nyomában

Paraméterek

Szerző Bagdy Emőke
Cím Az eltűnt remény nyomában
Alcím Kapaszkodók nehéz időkre
Kiadó Kulcslyuk Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 332 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 6471 06 2
Eredeti ár:
4.000 Ft
3.600 Ft
Online kedvezmény: 10%

Jó ideje szinte egyik krízisből esünk át a másikba. A világban súlyos, életfenyegető dolgok történnek, és mindnyájan a bizonytalanság alapélményét éljük át. Mint amikor egy hullámvasút utasának kinyíló táskájából szerte szóródnak az értékei, és ő azok után kapva vissza akarja nyerni, ami széthullott, ami fontos. Keressük tetteink célját, értelmét. Miben bízzunk? Hol itt a segítség? Hol van a remény?

Leírás

Jó ideje szinte egyik krízisből esünk át a másikba. A világban súlyos, életfenyegető dolgok történnek, és mindnyájan a bizonytalanság alapélményét éljük át. Mint amikor egy hullámvasút utasának kinyíló táskájából szerte szóródnak az értékei, és ő azok után kapva vissza akarja nyerni, ami széthullott, ami fontos. Keressük tetteink célját, értelmét. Miben bízzunk? Hol itt a segítség? Hol van a remény?
Nehéz időket élünk az emberi kapcsolatok viszonylatában is. Értékkrízisben dagonyázik a világ, letapossa a megtartó éltetőt, és felemeli a szennyet, a pusztítót. Ám nem az a célom, hogy a negatívumokat hangsúlyozzam, hanem éppen az, hogy az ellenszerek lehetőségére, a rehumanizálásra, újra építkezésre hívjam fel a figyelmet, mert erre egyre nagyobb szükségünk van és lesz is a jövőben. Szükségünk van olyan erőre, belső parancsra, amely felemeli a fejünket, hogy tekintsünk előre. Akárcsak egy alpinista, akinek hosszú és fáradságos útján, lavinaveszélyek közepette az előre haladás lépésenkénti feladatával kell megküzdenie, mi magunk is erőtöltésre szorulunk, energiák pótlására, hogy a belső küzdőerők ne szegényedjenek el és a célok elérését szolgálják. Az az erő, amely felemel, átemel, tovább lendít, segít, támogat és az eleséstől véd, előre csalogat a cél elérésének ígéretével, maga a REMÉNY.
Könyvem antológia, a válogatott írások a fontosságokat szeretnék tükrözni. Vajon kinek fontosak? Hitem szerint mindnyájunknak. Tanár vagyok. Ez minden soromban kifejezésre jut. Ezért szívesen tanítom (magam is tanultam egykor), hogyan gondolkodjunk a változásról, tegyünk különbséget életnehézség és probléma között, sőt az első- és másodfokú változás között is. Több írásban járom körül, hogy mit kezdhetünk az agresszióval és a depresszióval. Személyes szakmai ars poeticámat, hitvallásomat is összefoglalom – mindazt, amit a nevelésről, sőt tágabban magáról a segítő emberi kapcsolatról fontosnak vélek. Végül pedig igyekszem átadni, hogy születetten és mindörökre társas lények vagyunk – ahhoz, hogy létünk fontosságot nyerjen, ne éljünk hiába, kell, hogy tudjunk kit szeretni és viszont, legyen célunk valakiért-valamiért élni, és belássuk, hogy az individuum gőgjében maradva „egyedül nem megy!”.
Azt kívánom minden Olvasómnak, hogy az összetartozás egységélménye tartsa mozgásban lelkében az élni akarást, a reménységet!

Bagdy Emőke

Kulcslyuk Kiadó, 2022.

Írta: Bagdy Emőke

 

Kapcsolódó témakör:

Bagdy Emőke művei

Tartalom

Előszó

1. Az eltűnt remény nyomában

2. Személyiségfejlődés, lelki működés

Betekintés a méhen belüli (intrauterin) világba és a személyiségfejlődés kezdeteibe

A kapcsolódó (kötődő) nevelésről: a boldog babák titka

Látogatás a lélek labirintusába

A lelki és kapcsolati problémákról, valamint azok megoldásáról, megoldhatóságáról

3. Agresszió, depresszió, megküzdés

Erőszak az emberben: a pszichológia nézőpontja

A családon belüli erőszakról

Az iskolai erőszakról és a támadóvá válás háttértényezőiről

„Látható sötétség”: a depresszió

4. A nevelő, segítő hivatásokról

Hivatás és személyiség

Oktatás? Képzés? Tanítás? Nevelés?

Pedagógiai ars poeticám

Méretlenül adni a segítséget!

5. Együttesség, csoport, közösség, tömeg

Közösségekről a pszichológus szemével

A közösség szerepe a lelki életben

A „tömeg” pszichológiája

Zárszó, üzenet az olvasónak